Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

PSG a Manchester City dostaly pokutu 60 milionů eur

Nyon (Švýcarsko) - Fotbalové velkokluby Manchester City a Paris St. Germain dostaly od UEFA za porušení finanční fair play pokutu 60 milionů eur (1,6 miliardy korun). Navíc smějí zapsat na soupisku pro příští ročník Ligy mistrů jen 21 hráčů místo obvyklých pětadvaceti.

Zlatan Ibrahimovič v dresu PSG
zdroj: ČTK/imago sportfotodiens

Pokuta 60 milionů eur je nejvyšší, jakou kdy UEFA udělila. Dvě třetiny této částky se nicméně aktuálním mistrům svých zemí vrátí, pokud budou v příštích dvou letech dodržovat finanční pravidla.

Musejí například vydat na platy stejnou částku jako v uplynulé sezoně. V letním přestupovém období nesmějí za posily utratit nad rámec částky, kterou získají z případného prodeje hráčů, více než 60 milionů eur. Představitelé City nicméně uvedli, že stejně větší utrácení neplánovali a i v uplynulém ročníku nasadili v Lize mistrů 21 hráčů.

Smyslem finanční fair play je zabránit klubům, aby utrácely víc, než vydělávají. Právě o Manchesteru City s vlastníky z Abú Zabí a PSG s majiteli z Kataru se od počátku mluvilo jako o největších "hříšnících". Oba kluby navrhované sankce akceptovaly, aby se vyhnuly tvrdším postihům, například vyřazení z Ligy mistrů.

Menší tresty dostaly ještě další týmy. Sankce se týkají Petrohradu, Kazaně, Machačkaly, Galatasaraye, Bursasporu, Trabzonsporu a Levski Sofia.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články