Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

První zápas v novém roce. Fotbalisté mají Litvě co vracet

Ústí nad Labem - V generálce na duel kvalifikace mistrovství světa v San Marinu přivítají čeští fotbalisté Litvu. Přípravný duel hostí poprvé Ústí nad Labem a reprezentace by se na souboj s outsiderem kvalifikační skupiny ráda naladila vítězstvím. Litevcům má také co vracet, v posledním domácím vzájemném utkání prohrála před sedmi lety v kvalifikaci mistrovství Evropy 0:1. První zápas v kalendářním roce však v posledních devíti letech vyhráli Češi pouze jednou. Přímý přenos sledujte od 17:45 na ČT 2 a webu ctsport.cz.

Tomáš Sivok v utkání s Litvou
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Svěřenci trenéra Karla Jarolíma, který převzal tým v létě po Pavlu Vrbovi, odehrají první utkání od 15. listopadu a remízy 1:1 s Dánskem. "Zápas s Litvou by měl sloužit k tomu, abychom šli do utkání v San Marinu v dobrém rozpoložení. Měla by to být optimální příprava a nechceme, aby to byl nějaký upachtěný výkon," řekl Jarolím.

Češi vyhráli v předchozích devíti letech úvodní zápas kalendářního roku jen jednou, v roce 2013 v Turecku. "Určitě by to bylo povzbuzující vyhrát před kvalifikačním zápasem. Litva je nepříjemný soupeř, který má svoji kvalitu. Je to sice přátelák, ale musíme k tomu přistoupit, jako by to byla kvalifikace," uvedl záložník Josef Hušbauer.

Po delší době si vysloužili pozvánku také obránci Adam Hloušek a Ondřej Čelůstka a premiérově se do reprezentačního A-týmu dostal záložník Jakub Jankto. Kvůli zdravotním problémům vypadl obránce Pavel Kadeřábek a velkou šanci nastoupit od začátku má jeho konkurent na pravé straně Theodor Gebre Selassie.

Jinak je otázkou, zda Jarolím proti Litvě nasadí s ohledem na nedělní zápas v San Marinu nejsilnější základní sestavu, nebo dá v úvodu spíše šanci ostatním hráčům. Litevci na hřištích soupeřů nevyhráli už 13 zápasů, naposledy uspěli před třemi lety shodou okolností v San Marinu.

Česká reprezentace poprvé odehraje zápas v Ústí nad Labem a tamní stadion s kapacitou čtyři tisíce míst už je vyprodaný. "Věříme ve výbornou atmosféru. Přestože je utkání s Litvou přípravné, pro nás je v současnosti každý dobrý výsledek důležitý. Uděláme pro něj maximum i v Ústí," uvedl brankář Tomáš Vaclík.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Suchý, Novák - Darida, Hořava - Sýkora, Dočkal, Krejčí - Škoda.

Litva: Šetkus - Vaitkunas, Mikuckis, Kijanskas, Slavickas - Novikovas, Žulpa, Kuklys, Černych - Slivka - Valskis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články