Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

První trest v sázkařské kauze. Placák si pět let nezahraje

Praha – Pětiletý zákaz činnosti ve fotbale a pokuta padesát tisíc. To je první trest v sázkařské aféře, který udělila disciplinární komise Fotbalové asociace ČR Davidu Placákovi. Hráč, který naposledy působil v Rychnově nad Kněžnou, byl potrestán za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Disciplinární komise o tom informovala v oficiálním komuniké. Navrhla také výkonnému výboru asociace, aby byl čtyřiatřicetiletý hráč vyloučen z FAČR.

V kauze ovlivňování zápasů, která v českém fotbale začala loni v září, by mohly padnout další tresty. Disciplinárka si na své zasedání za čtrnáctí dní pozvala Davida Jablonského z Teplic, Jana Halamu z druholigových Bohemians Praha a také Michala Macháčka a Vítězslava Brožíka z nižších soutěží. Všichni čtyři i Placák jsou mezi aktuálně čtrnácti lidmi obviněnými protikorupční policií.

Disciplinární komise na konci minulého roku nejprve jedenácti současným či bývalým hráčům zastavila činnost, protože jeden z obviněných Jan Leligdon se už vzdal členství ve FAČR. Odvolací komise ale vzápětí verdikt disciplinárky zrušila a všem fotbalistům povolila nastupovat až do vyřešení případu.

V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Na fotbalové půdě disciplinární komise může hráči zastavit činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

Na Slovensku zatím padly za korupci mnohem vyšší tresty. Šestice fotbalistů, mezi které patří i bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr a český obránce Tomáš Huber, byla za ovlivňování výsledků ve slovenské lize kvůli sázkám potrestána zákazem činnosti na 14 až 25 let.

Komise FAČR řešila i běžnou agendu a zastavila činnost hráčům kvůli nasbíraným kartám. Nejbližší zápas si za čtyři žluté karty v sezoně nezahrají Jakub Mareš a Lukáš Štetina z Dukly, plzeňský Milan Petržela, Karel Piták ze Slavie, teplický David Jablonský, Václav Kalina z Bohemians 1905, ostravský Michal Frydrych, Tomáš Rada ze Slovácka a liberecký David Pavelka. Jedno kolo vynechá také Jan Vošahlík ze Slavie za vyloučení po druhé žluté kartě.

Disciplinárka zahájila řízení s Bohemians 1905 kvůli nedostatečné pořadatelské službě v sobotním utkání 18. kola s pražským rivalem Spartou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články