Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První rána kapitána platila. Česko brzkým gólem Daridy udolalo Izrael

Naděje na postup do elitní šestnáctky Ligy národů stále žije. Český tým díky brance kapitána Vladimíra Daridy ze 7. minuty udolal ve Štruncových sadech Izrael 1:0 a kolo před koncem ztrácí na vedoucí tým skupiny Skotsko dva body. Hosté dohrávali od 81. minuty o deseti bez vyloučeného Hatema Abd Elhameda.

Vladimír Darida
zdroj: ČTK autor: Petr David Josek

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého potřebují k prvenství nejen vlastní středeční vítězství nad Slovenskem, ale také to, aby ostrovní celek nevyhrál v Izraeli.

Triumf ve skupině znamená nejen postup do elitní ligy A, ale také možnou účast v baráži o mistrovství světa v roce 2022.

Do ní se z Ligy národů dostanou dva nejlepší vítězové skupin, kteří si přímý postup na šampionát nebo místo v play-off nezajistí z klasické kvalifikace.

"S výsledkem jsme velice spokojeni, potřebovali jsme potvrdit vítězství Slovenska nad Skotskem. Když nám to zvýšilo naději na první místo, byla to naše povinnost doma vyhrát," řekl Šilhavý.

Ten udělal hned devět změn v základní sestavě oproti středečnímu přípravnému duelu v Německu, který jeho svěřenci prohráli 0:1. Jen na lavičce začal kapitán Dočkal.

Podobně jako před měsícem při výhře 2:1 v Izraeli národní tým brzy otevřel skóre. Jankto udržel míč na hrací ploše, poslal centr do vápna a po kombinaci s Ondráškem a přihrávajícím Coufalem v těžké pozici otevřel skóre Darida.

Český kapitán dal osmý gól za reprezentaci. "Kuba Jankto mě dobře viděl. Zavolal jsem si, dal krásný balon. Pak jsem to sklepnul Zdeňku Ondráškovi, ten to super vyřešil. Celkově to byla krásná akce," řekl Darida.

Izraelci, kteří venku v základní hrací době třikrát za sebou neprohráli, sice chvílemi více drželi balon, ale k výraznější šanci se v první půli nedostali.

Naopak domácí mohli několikrát zvýšit. Agilní byl především Jankto, kterého nejprve v 16. minutě vychytal hostující brankář.

Poté křídelník Sampdorie Janov hlavou mířil mimo, stejně jako v 31. minutě po individuální akci. V 38. minutě Kalas hlavičkoval jen do gólmana.

"První poločas se nám dařilo soupeře napadat, po rychlé brance jsme vedli. Chyběla tomu pojistka. Jakub Jankto měl na noze pojišťující gól, bohužel neproměnil," uvedl Šilhavý.

Dvě minuty po pauze měl první velkou šanci nejlepší izraelský střelec Zahavi, který v minulém utkání rozhodl hattrickem o výhře 3:2 na Slovensku. Sám před Vaclíkem ale špatně trefil míč.

Poté Zahaviho volej zblokoval Matějů. Hosté měli v úvodu druhé půle převahu a v další šanci přestřelil Perec.

Po hodině hry Šilhavý poslal na trávník Krmenčíka s Kopicem, jenž ale v nadějné akci nepřihrál dobře. Izraelci, kteří jen jednou hráli na velké akci v roce 1970 na mistrovství světa, v závěru tlačili.

V 81. minutě jim zkomplikoval situaci Abd Elhamed, když zahrál rukou před unikajícím Kopicem a rozhodčí Jovanovič ho vyloučil.

Hosté i v deseti ještě měli jednu šanci, v 88. minutě vychytal Zahaviho Vaclík. Český celek vyhrál i čtvrtý zápas proti Izraeli a v Plzni zvítězil také v šestém utkání v samostatné historii.

"Nepodařil se nám vstup do druhého poločasu. I přesto, že soupeř hrál o deseti, tam byla nervozita až do konce, protože to bylo jen o jeden gól. Ale zvládli jsme to," dodal Šilhavý.

Česko - Izrael 1:0 (1:0)

Branka: 7. Darida. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srb.). ŽK: Ondrášek (ČR). ČK: 81. Abd Elhamed (Izrael).

Česko: Vaclík - Coufal, Kalas, Brabec, Matějů - Souček, Král - Masopust (61. Kopic), Darida (89. Dočkal), Jankto (81. Vydra) - Ondrášek (61. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Izrael: Marciano - Bitton, Tibi, Abd Elhamed - Dasa, Perec (73. Weissman), Natcho (46. Lavi), Golasa (86. Abu Fani), Tawatha (46. Menachem) - Zahavi, Solomon. Trenér: Ruttensteiner.

Jaroslav Šilhavý (trenér Česka): "Velice těžký zápas, nervozita až do konce. Dobře jsme se dostali do zápasu, dali jsme rychlý gól po krásné akci. Pak tam měl Jakub Jankto na noze pojišťující gól. Bylo by to veselejší, nicméně jsme nedali. Druhý poločas soupeř prostřídal, šel do nás víc. Dostal nás pod tlak několika rohy, ale ubránili jsme to. Sami jsme tam měli další protiútoky, bohužel jsme to nedali. I přesto, že soupeř hrál o deseti, tam byla nervozita až do konce. Ale zvládli jsme to."

Willi Ruttensteiner (trenér Izraele): "Hráli jsme proti velmi těžkému soupeři. V první půlce jsme bohužel dostali rychle gól, protože jsme ztratili míč. Předcházelo tomu špatné bránění. Takže nějaké chyby jsme udělali, ale pak jsme dostali soupeře chvílemi pod tlak. Myslím, že jsme nehráli úplně špatně. Měli jsme šance, ale pořád nám chybí lepší koncovka, ty poslední přihrávky. Na tom musíme pracovat. Musíme dávat více gólů, ale ta hra se začíná zlepšovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články