Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

První fotbalová liga startuje duelem na Stínadlech

Praha - Netradiční páteční předehrávka mezi Teplicemi a pražskou Spartou otevře nový ročník první fotbalové ligy. Očekává se zajímavá soutěž nejen vzhledem k rivalitě pražských "S", dvou nejmocnějších českých klubů, ale i s ohledem na příliv cizinců, který se stal trendem domácí soutěže. Průběh soutěže může opepřit roztržka mezi kluby, které budou mít v názvu Bohemians. Střížkovští se zlobí, že vršovický klub nemá ligu vůbec hrát, ovšem tradice a především fanoušci přejí ligovému nováčkovi. Úvodní zápas mezi Teplicemi a Spartou začne v 19:00. Informace o všech utkáních najdete také na serveru fotbalživě.cz. Sobotní duel mezi Slavií a Mladou Boleslaví můžete sledovat od 18:00 na ČT4 Sport, v pondělí pak zápas Bohemians 1905 s Brnem od 17:00 na ČT2.

Slavia je v čele klubů, kteří začínají stále více spoléhat na zahraniční hráče. V Edenu by z nich už málem postavili základní jedenáctku, na soupisce jich mají deset. A to je jen zhruba desetina z celkového počtu cizinců, kteří se budou objevovat na českých trávnících. Slávisté ale nehledali posily jen v cizině, proměna jejich kádru byla velmi výrazná a až podzimní start ukáže, jak rychle dokázal Karel Jarolím tým sehrát. Pro výkony v lize bude zřejmě důležité i to, jak se bude Slavii dařit v evropských pohárech a jak se prosadí její útočníci, především navrátilec Vlček a ex-žižkovský Naumov.

Sparta sice nemá na soupisce o moc cizinců méně, ale v jejím případě se jedná především o Slováky. Letenští zvolili letos v létě jinou strategii. Několik nováčků sice přivedli, ale zjevně vsadili na sehranost a další omlazení, případně na hostování hráčů. Předností Sparty by měla být také defenziva, hodně se očekává od talentovaného Kadlece, neznámou je Prudnikov. Hendikepem může být ztráta zraněného Patrika Bergera těsně před startem.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Jaromírem Bosákem

V čele tabulky se očekává vyrovnaný boj

Ambice poprat se o vyšší příčky budou mít podle všeho stejné kluby jako loni, více se dá zřejmě očekávat od Brna a Ostravy. Největším pronásledovatelem by mohla být Mladá Boleslav a nejen kvůli tomu, že jde o ekonomicky stabilizovaný klub, který nemusí řešit závazky vůči hráčům jako někteří soupeři. Návraty trenéra Dušana Uhrina mladšího i lídrů Jana Rajnocha a Marka Kuliče by měly týmu vynahradit odchod Michala Papadopuluse.

Velké změny nehlásí Liberec, který ani zvlášť neoslňoval v přípravě. Ale jak tvrdí trenér Ladislav Škorpil, jedná se o libereckou tradici. Severočeši mají ambice hrát znovu o poháry, i když případný odchod kanonýra Andreje Keriče by mohl plány Severočechů zkřížit. Stabilizovaným klubem jsou již řadu let i Teplice, ale po změnách ve vedení a odchodu šéfa klubu Štěpána Popoviče není zcela jasné, zda tamní sklářský gigant bude fotbalu nadále přát.

Černým koněm by mohla být Plzeň - ekonomicky stabilizovaný klub na zdejší poměry s neobvykle silným hráčským kádrem, který ještě posílil příchodem Střihavky. Devizou by měla být také první letní příprava pod trenérem Pavlem Vrbou. To všechno mluví pro Západočechy, jejichž nevýhodou bude neútulný stadion.

Ligový výkop obstarají Teplice se Spartou

Souboj dvou českých zástupců v evropských pohárech představuje pro Letenské možnost zlomit dlouhé prokletí, které je na severu Čech provází už osm soutěžních zápasů. Naposledy si Pražané odvezli ze Stínadel tři body na podzim 2001.

Původně se mělo hrát až o víkendu, ale Sparta s ohledem na úterní třetí předkolo Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény požádala Teplice o souhlas s přeložením duelu. Severočechům se vstřícnost podle všeho vyplatí, pořadatelé zaznamenali díky pátečnímu večernímu termínu zvýšený zájem o vstupenky a očekávají solidní návštěvu. "Měl by to být skvělý zápas ve skvělé atmosféře, těžko hledat pro diváka atraktivnější podmínky," podotkl teplický trenér Jiří Plíšek.

Sparta má před startem ligy ještě větší ambice. Pražané poprvé v samostatné historii dvakrát po sobě nezískali titul, proto moc touží vrátit mistrovský pohár na Letnou. V Teplicích se jim ale poslední dobou vůbec nedaří, spolu s jarním pohárovým duelem na Stínadlech nevyhráli už osm soutěžních zápasů.

Většina nových sparťanských akvizic nejspíš začne jen na lavičce, i když obnovené zranění kolena vyřadilo v těchto dnech ze hry kapitána a lídra týmu Bergra. Na jeho post prý Chovanec počítá s jedním z tria Vacek, Kalouda a Folprecht. Vedle Bergra jsou mimo hru i další zranění středopolaři Kladrubský a Kucka.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články