Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Proti českému týmu chceme otestovat pár nových tváří, řekl Bierhoff

Ve stínu svých vlastních dřívějších výkonů se chystá německá fotbalová reprezentace na sérii zápasů, kterou odstartuje ve středu přátelské utkání s Českem v Lipsku. Podle technického ředitele Olivera Bierhoffa německý národní tým promarnil očekávání fanoušků a nad mužstvem kouče Joachima Löwa se vznáší temný mrak. Bierhoff očekává, že celek, který čeká příští rok EURO, předvede své maximum až na mistrovství světa 2022 a o dva roky později na mistrovství Evropy v Německu. Zápas Německo – Česko můžete sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Oliver Bierhoff vytáhl při losu kvalifikace MS 2018 Českou republiku
zdroj: REUTERS autor: Stringer

Němci na posledním světovém šampionátu 2018 v Rusku vypadli z role obhájců titulu už v základní skupině, z níž nepostoupili. Nedařilo se jim ani v následném prvním ročníku Ligy národů, v němž nevyhráli žádný ze čtyř zápasů a ve skupině skončili poslední. Od sestupu z elitní skupiny je zachránila pouze úprava formátu soutěže.

V právě probíhajícím druhém ročníku Ligy národů Němci vyhráli jediný ze čtyř odehraných zápasů. Ve vyrovnané skupině však ztrácí na vedoucí Španěly jen bod. "Prosázeli jsme sympatie k národnímu týmu. V současné chvíli nejsme nejmilovanějším německým dítětem. Pochopitelně se mi to jako zodpovědné osobě nemůže líbit. Hlavně ale bolí to, jak se přistupuje k mladým hráčům. Nad národním týmem se vznáší temný mrak. Víme, že si musíme získat důvěru krok za krokem," řekl Bierhoff na tiskové konferenci.

"Samozřejmě jsme dělali chyby, ale za poslední dva roky jsme prohráli jen s Nizozemskem. Spousta národních týmů se po takovém turnaji, jaký jsme prožili v roce 2018, na dva tři roky vytratí. Mladí hráči si vybudovali důvěru, kterou splatí," uvedl bývalý útočník.

Nevyloučil návrat dřívějších opor. Například obránci Jerome Boateng, Mats Hummels a útočník Thomas Müller, kteří pomohli v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii ke zlatu, naposledy reprezentovali na podzim 2018. "Téhle otázce se budeme nadále věnovat. Potěší mě, když se Boatengovi nebo Hummelsovi bude dařit. Zároveň si ale myslím, že je dobře, že jde Jogi (Löw) vlastní cestou," prohlásil dvaapdesátiletý Bierhoff o kouči týmu.

"Než povoláte hráče zpět do týmu, musíte se nejdřív podívat do historie," konstatoval bývalý reprezentant. "Lothar Matthäus se vrátil v roce 1998 na světový šampionát, a i když byl dobrý a choval se bez problémů, s mužstvem to něco udělalo," dodal bývalý útočník Udine, AC Milán nebo Monaka.

Cílem je podle něj odehrát silné Euro, které se kvůli pandemii koronaviru přesunulo z letošního léta na rok 2021. Všechna tři utkání základní skupiny sehrají Němci v Mnichově. "Musíme si ale uvědomit, že mužstvo na mistrovství Evropy nebude na svém maximu. To spíš v roce 2022 nebo 2024," tvrdil Bierhoff.

Ten si myslí, že tým je stále křehký, což dokázaly nedávné výsledky. "Často jsme hráli dobře, a přesto jsme inkasovali. Při říjnovém srazu jsme měli jen čtyři hráče, kteří v reprezentaci odehráli přes 50 zápasů. Proti České republice budeme mít hráče, kteří průměrně odehráli sedm utkání," uvedl Bierhoff.

Proti svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého nenastoupí hráči z Bayernu Mnichov, Realu Madrid, Chelsea a Mönchengladbachu. "Jsme teď velmi soustředění. Máme pár nových tváří, které můžeme proti České republice otestovat," konstatoval Bierhoff, na něhož Češi nemají dobré vzpomínky. Ve finále Eura 1996 v Anglii totiž v prodloužení vstřelil zlatý gól, kterým rozhodl o prvenství Němců.

Po středečním souboji s Českem v Lipsku přivítají Němci na stejném místě v Lize národů Ukrajinu, která má rovněž šest bodů. Poté je v Seville čekají Španělé. "Naším cílem je porazit Ukrajinu, abychom do Španělska jeli s body," prohlásil muž, který v 70 reprezentačních zápasech nastřílel 37 branek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články