Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Proč nám to šlape se Schickem? Známe se od deseti, líčí Jankto

Jakub Jankto vyrostl do ceněné opory národního týmu i italské Sampdorie Janov. Klíčem k úspěchu reprezentace je především spolupráce na trase Jankto-Schick. Oba hráči si velmi dobře rozumí. Aby také ne, když se na trávníku poprvé potkali už v deseti letech.

V kvalifikaci nastoupil ke všem osmi duelům, na klubové úrovni má za sebou už více než sto zápasů v Serii A. To všechno v ještě velmi mladém věku. "Nejsou to špatné statistiky, ale prostor pro zlepšení je vždy," říká skromně Jankto.

Reprezentaci se podařilo postoupit na Euro, na turnaj samotný si ale hráči musí ještě rok počkat. Jankto ale soudí, že by to pro Čechy mohlo být spíše výhodou. "Máme mladý mančaft a věřím, že nám to paradoxně může pomoct, protože budeme mít víc času na to se sehrát a získat zkušenosti," míní.

Národní tým na něj spoléhá - jeho přihrávky směřují na Patrika Schicka, který je dokáže zužitkovat. Právě jejich souhra bývá klíčová. "Vím, co v některých momentech udělá, a on mě taky dobře zná. V Sampdorii se na něj vzpomíná, měl tu fantastickou sezonu," popisuje Jankto, který se se Schickem zná od svých deseti let.

Je nám líto, video expirovalo.
Na EURO 2020 s Jakubem Janktem

Dotáhne jejich spolupráce tým k velkému úspěchu? "Na Euru i MS se dějí velká překvapení. Proč by se to nemohlo podařit nám? Na hřiště jdu vždy s tím, že jdu vyhrát. Pokud tam máme hrát, vždy se budeme pokoušet o vítězství. Podařilo se to Dánům a Řekům, proč ne nám?" ptá se český záložník.

Přestože už je mnoho let v Itálii, nezapomíná na své mládí strávené ve Slavii. Na dálku tak sledoval druhý titul sešívaných v řadě. "Stoprocentně jim gratuluji. Je dobré, že po odchodu opor jsou schopni je nahradit mladšími hráči. Ke Slavii mám obrovský vztah, do patnácti let jsem bydlel 200 metrů od stadionu," vzpomíná.

Nyní se ale domů moc často nepodívá, našlapaný program mu to neumožňuje. "Do Česka se dostanu, jen když hrajeme s reprezentací. Času je hrozně málo, i v koronavirovém období jsem musel zůstat v Itálii. Uvidíme, jestli po sezoně bude prostor," věří opora národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články