Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Proč jsou fotbalisté obětními beránky? ptá se Rooney v narážce na snižování platů

Korekce platů fotbalistů je v Anglii den co den velmi diskutovaným tématem. Bývalý kapitán reprezentace Albionu Wayne Rooney si myslí, že jsou hvězdní hráči v současné debatě využíváni jako obětní beránci. Útočník druholigového Derby County je přesvědčen, že se ocitli v neřešitelné situaci, ve které nemohou uspět.

Wayne Rooney v dresu Derby County
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

"Proč jsou fotbalisté obětními beránky? To, co se v posledních dnech odehrává, je ostudné," napsal Rooney v sloupku pro list Sunday Times.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock ve čtvrtek prohlásil, že by fotbalisté měli v době koronavirové krize přispět svým dílem a vzdát se části platů. Vedení Premier League den poté uvedlo, že kluby vyzvou své hráče ke snížení mezd o 30 procent.

"Nejprve ministr zdravotnictví... Nechtěl třeba odvrátit pozornost od toho, jak jeho vláda zvládá tuto pandemii?" zeptal se Rooney.

Dále ho naštvalo veřejné prohlášení Premier League o snížení platů, protože soutěž za normálních okolností takové záležitosti řeší interně. "Mám z toho pocit, jako kdyby chtěli hodit všechnu vinu na hráče, zahnat je do kouta, kde budou muset zaplatit účet za ušlé zisky," připomněl čtyřiatřicetiletý útočník, že v době zastavení sezony utíkají lize příjmy z televizních práv. "Ať na to koukáte z jakéhokoli úhlu, jsme snadný terč."

Je nám líto, video expirovalo.
Liverpool poslal zaměstnance klubu na nucenou dovolenou

Bývalý kanonýr Evertonu a Manchesteru United navrhuje, aby k případnému snižování mezd docházelo na individuální bázi. "Jeden hráč by mohl říct: 'Můžu si dovolit třicet procent', jiný by řekl: 'Můžu se vzdát jen pěti procent'. Nemyslím si, že by to v kabině působilo nějaké problémy," konstatoval autor 53 reprezentačních gólů.

Plán na plošné snížení mezd zpochybnila i hráčská asociace PFA, podle níž by to stát připravilo za rok na daních o více než 200 milionů liber (6,3 miliardy korun), které by tak chyběly například ve zdravotnictví. "Pro nás hráče je to neřešitelná situace, nemůžeme ji vyhrát," dodal Rooney.

Zdroj
ČTK, Sunday Times, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články