Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Problémy s koeficientem zapříčinil i Arsenal. Patnácté místo Česka je v ohrožení

Odvetné duely úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy zkomplikovaly situaci českých klubů v pořadí národních koeficientů UEFA. Tuzemské celky může z patnácté příčky žebříčku, která zajišťuje i v přespříští sezoně účast stávajících pěti mužstev v evropských pohárech, sesadit sedmnácté Řecko. Jeho poslední zástupce Olympiakos Pireus totiž nečekaně vyřadil po obratu v dvojutkání londýnský Arsenal.

Fotbalisté Slavie
zdroj: REUTERS

České týmy ve čtvrtečních odvetách potřebovaly k prakticky jistému udržení elitní patnáctky vyřazení APOELu Nikósie a Olympiakosu. Zatímco kyperský celek i podruhé prohrál s Basilejí a s Evropskou ligou se rozloučil, Pireus překvapivě zvítězil 2:1 po prodloužení na hřišti Arsenalu a po domácí porážce 0:1 v soutěži pokračuje.

Řekové díky tomu snížili ze 17. místa ztrátu na patnácté Česko na 1,2 bodu. Aby Olympiakos tuzemské kluby dotáhl, potřebuje v dalším průběhu vyřazovací fáze ještě aspoň tři vítězství nebo dvě výhry a dvě remízy. Za vítězství jsou dva body, za nerozhodný výsledek bod a zisk se dělí počtem účastníků v této sezoně pohárů, v řeckém případě pěti.

České celky by ještě teoreticky mohlo ohrozit i Švýcarsko, které se po postupu Basileje posunulo na 19. příčku a ztrácí 2,1 bodu. Jeho zbylý zástupce v pohárech by tak musel k předstižení tuzemských klubů uhrát ještě aspoň pět vítězství a jednu remízu, což není pravděpodobné. I Švýcaři dělí bodový zisk pěti.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Arsenal - Olympiakos

V tomto ročníku se hraje o nasazení pro sezonu 2021/22, v sezoně 2020/21 už tuzemské kluby mají pět míst zaručených. Pokud český fotbal zůstane v elitní patnáctce, bude mít jako doposud jistotu pěti celků v pohárech - dvou v kvalifikaci Ligy mistrů, jednoho v Evropské lize a dvou v nové soutěži, která začne v roce 2021 pod názvem Evropská konfederační liga.

V případě, že by tuzemský fotbal z elitní patnáctky vypadl, přišel by o jednu pozici v Lize mistrů, a navíc by žádný z týmů nehrál Evropskou ligu, ale až konfederační ligu. Velký propad každopádně čeká české kluby před začátkem příští sezony, ve které se bude hrát o nasazení pro ročník 2022/23. Jelikož tuzemské týmy budou odečítat nadprůměrnou sezonu 2015/16, mohlo by Česko v létě podle aktuálních propočtů klesnout až na 19. místo.

České kluby získaly v této pohárové sezoně jen 2,5 bodu a zažily nejhorší ročník za posledních 11 let. V základní skupině hrála jen mistrovská Slavia Praha. Poprvé od sezony 2014/15 nemá český fotbal zástupce v jarní části pohárů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články