Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Problémem evropského fotbalu je přeplácení hráčů, říká Gaillard

Praha - William Gaillard, nejbližší poradce šéfa UEFA Michela Platiniho, je na návštěvě České republiky. A to zrovna v době, kdy je český fotbal bez předsedy a v několik měsíců trvající krizi. V ranním Studiu 6 se však dotknul i problémů, které hýbají celou fotbalovou Evropou. V poslední době je to zejména finanční situace jednotlivých klubů a všudypřítomná korupce. "Ohroženy jsou zejména méně finančně stabilní ligy, kde je snazší domlouvat výsledky zápasů," myslí si Gaillard.

William Gaillard (vlevo) a Michel Platini
zdroj: isifa/EPA autor: Dietmar Stiplovsek

Fotbalová asociace České republiky se již měsíce není schopna dohodnout vůbec na systému volby svého nového předsedy. Zákulisní třenice pak ovlivňují český fotbal jako celek. Gaillard však věří, že si FAČR své problémy vyřeší sama. "UEFA má pod sebou 53 národních fotbalových asociací. Česká je jedna z nich a samozřejmě sledujeme, co se v ní děje. Na druhou stranu ale uznáváme její autonomii a věříme v její schopnost vyřešit své vlastní problémy," je Platiniho spolupracovník poměrně optimistický.

Takzvanou "blbou náladu" v českém fotbale by mohl upozadit blížící se evropský šampionát, který se v roce 2012 uskuteční v Polsku a na Ukrajině. Národní tým má dobře nakročeno, musí však ještě v dvojzápase porazit Černou Horu. Jak vůbec probíhají přípravy na Euro 2012? "Zorganizovat Euro je složité, obzvláště pro dvě velké země, které mají s organizací podobných akcí menší zkušenosti. Přípravy jsme v posledních pěti až šesti letech monitorovali a museli i radit. Musím ale říct, že po mnoha problémech se nám podařilo dosáhnout poměrně uspokojivé situace. Předpokládáme, že to bude skvělý turnaj."

William Gaillard se zúčastnil konference Fotbal a stát

O fotbalu jako fenoménu a jeho roli ve společnosti debatovali na konferenci Fotbal a stát lékaři, sociologové, ekonomové, zástupci fotbalových klubů a pořádající Fotbalové asociace České republiky. Shodli se, že jednou z nejdůležitějších rolí fotbalu v dnešní době je možnost nabídnout mládeži aktivní trávení volného času.

Přípravy jsou zatím v plném proudu, do osmého června, kdy celý turnaj začne, už ale příliš mnoho času nezbývá. "My jsme nyní přešli k určitým potížím, které stále přetrvávají, nenazval bych to ale problémy. Žádný turnaj devět měsíců před zahájením nemůže být v perfektním stadiu. Samozřejmě se bude muset ještě vyřešit doprava, ubytovací kapacity, to ale není před velkými turnaji nic výjimečného. Na druhou stranu je plně připravena sportovní infrastruktura, stadiony," vysvětloval pořadatelskou připravenost Polska a Ukrajiny Gaillard.

Ve stínu celosvětové finanční krize vystupuje na povrch fakt, že se problémy nevyhýbají ani sportu, fotbal nevyjímaje. "Finanční situaci klubů zatím monitorujeme, náš cíl je jednoduchý. Ve fotbale existuje iluze, že se peníze vždy někde seženou. Vidíme velkokluby s dostatkem finančních prostředků, které mají přesto finanční problémy a nejsou schopné dostát svým závazkům. Ještě větším problémem je přeplácení hráčů. Chtěli bychom situaci ve fotbale vrátit na úroveň normálně řízeného podniku. Nebude to snadné, ale dali jsme si na to čas."

Ze všeho největším problémem fotbalu je však jednoznačně korupce. Česká republika zažila již několik afér, ostatní evropské ligy na tom nejsou o moc lépe. Gaillard to nicméně nevidí nejhůře. "V Evropě máme s korupcí naštěstí menší problémy, než mají ve zbytku světa. Skutečnost je taková, že největší hrozbou pro fotbal, ale i ostatní sporty, je v tomto směru dohadování výsledků zápasů. To samozřejmě vede ke korupci a nelegálním sázkám. Je to především záležitost Asie, ale i my cítíme dopady. V Evropě jsou ohroženy méně finančně stabilní ligy, kde je snadnější domluvit výsledky zápasů. Na to chceme aplikovat politiku nulové tolerance," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články