Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Příznivý los pro Spartu. V 2. předkole Ligy mistrů čeká Letenské Rapid Vídeň

Sparta se ve 2. předkole Ligy mistrů utká s Rapidem Vídeň. První zápas odehrají Letenští 20., nebo 21. července v Rakousku, odveta je na programu o týden později. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Sparta coby nasazený tým mohla ve 2. předkole nemistrovské části dostat za soupeře jen tři týmy - kromě Rapidu také Galatasaray Istanbul nebo dánský Midtjylland, který loni v závěrečném play-off vyřadil pražskou Slavii.

Pokud svěřenci trenéra Pavla Vrby z 2. předkola postoupí, získají jistotu minimálně účasti v základní skupině nové Evropské konferenční ligy. V případě, že by přešli i přes 3. předkolo, v němž začne mistrovská Slavia, čekalo by je ještě play-off.

Letenští si první účast v kvalifikaci Ligy mistrů od roku 2016 vysloužili druhým místem v lize. Posledních sedm startů v kvalifikaci prestižní soutěže Spartě účast v hlavní fázi nevyneslo. Naposledy se v ní představila v ročníku 2005/06 stejně jako Rapid.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby už znají soupeře v předkolech pohárů

Rapid skončil v posledních dvou sezonách v domácí soutěži druhý za Salcburkem, který rakouskou ligu ovládl osmkrát za sebou. V uplynulém ročníku na něj ztratil 15 bodů.

S 32 tituly je Rapid historicky nejúspěšnějším rakouským týmem. Z posledního primátu se však radoval v roce 2008.

Vídeňský celek je pravidelným účastníkem evropských pohárů. V minulém ročníku se představil v základní skupině Evropské ligy, v níž ale v konkurenci Arsenalu, Molde a Dundalku obsadil třetí místo a do vyřazovací fáze nepostoupil. Od posledního startu v hlavní fázi Ligy mistrů neuspěl v kvalifikaci této soutěže třikrát po sobě.

Sparta se s Rapidem utkala naposledy v přátelském utkání v roce 2011, kdy ho porazila 2:0. V evropských pohárech se v novodobé historii mužstva nesetkala.

Naposledy se Rapid s českým týmem v evropských pohárech střetl v sezoně 2015/16 v Evropské lize, kdy Plzeň porazil 3:2 doma a 2:1 venku.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Mistrovská část: Dinamo Záhřeb - Valur Reykjavík/Omonia Nikósie, Slovan Bratislava/Shamrock Rovers (Ir.) - Young Boys Bern, Bodö Glimt (Nor.)/Legia Varšava - Flora Tallinn/Hibernian (Mal.), Connah's Quay Nomads (Wal.)/Alaškert (Arm.) - Teuta (Alb.)/Šeriff Tiraspol, Olympiakos Pireus - Dinamo Tbilisi/Neftči Baku, Maccabi Haifa/Kajrat Almaty - Crvena zvezda Bělehrad, Fola Esch (Luc.)/Lincoln Red Imps (Gibr.) - Kluž/Borac Banja Luka (Bos.), Malmö/Riga FC - HJK Helsinky//Budučnost Podgorica, Ferencváros Budapešť/Folgore (San Mar.)/Priština/HB Tórshavn (Faer. ost.)/Inter Club d'Escaldes (And.) - Žalgiris Vilnius/Linfield (Sev. Ir.), Škendija Tetovo (Sev. Mak.)/Mura (Slovin.) - Ludogorec Razgrad/Soligorsk (Běl.).

Nemistrovská část: Rapid Vídeň - Sparta Praha, Celtic Glasgow - Midtjylland, PSV Eindhoven - Galatasaray Istanbul.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články