Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příprava s Ukrajinou jako další skládankové leporelo. Šilhavý postrádá obrovské množství hráčů

Napravit dojem z výprasku s Belgií (0:3) bude jedním z cílů národního týmu v přípravě s Ukrajinou. Češi soubojem čtvrtfinalistů nedávného Eura zakončí zářijový program a opět to bude lepení sestavy. Trenér Jaroslav Šilhavý postrádá nevídaných zhruba 20 hráčů, kompletní ale v Plzni nebudou ani hosté. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:20.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: AP autor: Attila Kisbenedek

Český celek zatím v září odehrál dvě utkání světové kvalifikace. Ve čtvrtek doma porazil Bělorusko 1:0 a v neděli hladce prohrál v Belgii. Šilhavého svěřenci tím ztratili reálnou šanci na první místo ve skupině, které jako jediné znamená přímý postup na šampionát v příštím roce.

"V Belgii se nám nepovedlo naplnit záměr, s kterým jsme do utkání šli. Před Ukrajinou moc času na to něco vypilovat není, ale chceme zůstat u principů, díky kterým byl tým úspěšný v Lize národů nebo na Euru. Akorát bychom je chtěli uplatnit v mnohem větší kvalitě, než se nám to podařilo v Belgii," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Ukrajinci stejně jako český celek došli do čtvrtfinále mistrovství Evropy a v žebříčku reprezentací figurují na 25. místě, o šest příček výše než soupeř. Po šampionátu tým změnil trenéra, Andreje Ševčenka vystřídal Oleksandr Petrakov. V zářijovém termínu Ukrajinci remizovali v Kazachstánu i s Francií a nerozhodně hráli ve všech pěti dosavadních duelech světové kvalifikace.

"Ukrajina patří mezi absolutní špičku, což dokázala na Euru. Čekáme náročné utkání. Stejně jako to s Belgií. To jsou přesně ta utkání, která nastavují zrcadlo. Posouvají nás a ukazují nám cestu," uvedl Chytrý. Český celek prohrál s Ukrajinou před třemi lety oba zápasy v Lize národů a zvítězil jen v prvním ze čtyř vzájemných duelů.

Ani jeden z týmů zdaleka není kompletní. Z českého celku naposledy vypadl brankář Tomáš Vaclík, který se zranil v utkání v Belgii. Už předtím reprezentace přišla o šest hráčů z původní nominace a postrádá i další opory. Vaclíka nahradí v nominaci brankář lvíčat Matěj Kovář.

Čeští trenéři plánují částečně pozměnit sestavu. "V našem zájmu je, abychom nechali hrát nějaké kluky, které můžeme vidět v utkání. K nějakým změnám asi dojde, ale pořád to musí být smysluplné utkání z hlediska reprezentace. V tom duchu to chceme odehrát," řekl Chytrý.

Ukrajinský trenér dal po remíze s Francií volno sedmi hráčům a trojici naopak dodatečně povolal. Vitalij Mykolenko vypadl kvůli zdravotním potížím. Šanci v základní sestavě by mohl dostat i slávistický obránce Taras Kačaraba. V Edenu a poté v Jablonci v minulosti působil další ukrajinský zadák Eduard Sobol.

"Před měsícem jsem ještě na zápas chtěl jít jako fanoušek. V Česku už hraji dlouho, zápas mezi Ukrajinou a Českem by pro mě byl hodně zajímavé srovnání. Teď jsem nominovaný, takže to pro mě bude hezké a budu to hodně prožívat," uvedl Kačaraba.

"Pustili jsme některé hráče, protože na nich byla vidět velká únava. Jako trenér jsem jim dal možnost odpočinout si, pobýt s rodinami. Nemělo cenu je dál trápit. Přesto chceme zítra vyhrát. Vítězství je velmi důležité, protože jsme teď několikrát jen remizovali. V říjnu nás čeká stěžejní zápas ve Finsku a je důležité se na něj psychicky naladit vítězstvím," řekl Petrakov.

Předpokládané sestavy:

ČR: Staněk - Coufal, Kaša, Jemelka, Havel - Sadílek, Souček - Wiesner, Král, Zmrhal - Doležal.

Ukrajina: Bojko - Karavajev, Kryvcov, Kačaraba, Sobol - Jarmolenko, Makarenko, Šaparenko, Zinčenko, Zubkov - Jaremčuk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články