Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Přímý postup do LM a EL už ne. Český fotbal manko v koeficientu nedožene

České týmy v roce 2019 do základních skupin evropských pohárů už přímo postupovat nebudou. Definitivní tečku za to dalo čtvrteční vyřazení Plzně v osmifinále Evropské ligy, po kterém už domácí celky nemohou vylepšit třináctou příčku v pořadí koeficientů UEFA.

Zklamaný Milan Havel z Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Ligový mistr tak v roce 2019 přijde o možnost postoupit přímo do základní skupiny Ligy mistrů a stejně na tom bude i vítěz poháru v případě Evropské ligy.

České republice dosud patřila podle koeficientu jedenáctá příčka, která v nadcházející sezoně zajistí českému šampionovi přímý postup do skupiny Ligy mistrů za předpokladu, že letošní vítěz si postup do dalšího ročníku zajistí z vlastní ligy. Jistotu přímého postupu do základní skupiny Evropské ligy měl i vítěz poháru.

Od sezony 2019/20 o obě tyto možnosti český fotbal přijde, protože v pořadí UEFA klesl na třinácté místo. Od dvanáctého Švýcarska ho přitom dělí jen 25 tisícin bodu a na jedenácté Rakousko, kterému ještě zůstal ve hře čtvrtfinalista Evropské ligy Salcburk, ztrácí 1,425 bodu.

Český mistr by se tak měl v ročníku 2019/20 představit ve třetím předkole Ligy mistrů a druhý celek z ligy ve druhém předkole nemistrovské části. V kvalifikaci Evropské ligy pak vítěz poháru nastoupí ve třetím, zatímco třetí a čtvrtý tým z ligy ve druhém předkole.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články