Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Příliš drahý trénink. Linec zaplatí dvoumilionovou pokutu, navíc přijde o šest bodů

Nedovolené společné tréninky v době koronaviru přišly vedoucí tým rakouské ligy Linec hodně draho. Klubu bylo odečteno šest bodů, což znamená propad na druhé místo tabulky za obhájce titulu Salcburk, a dostal pokutu 75 tisíc eur, v přepočtu dva miliony korun. LASK oznámil, že se odvolá. Za porušení fair play mu hrozilo i vyloučení ze soutěže.

Trénink fotbalistů Lince
zdroj: ČT4 autor: Leonhard Föger

Na to, že Linec nerespektoval v době pandemie nařízení a místo v malých skupinkách opakovaně praktikoval týmový trénink, se přišlo před dvěma týdny.

Video jako důkaz dostalo vedení ligy i některé kluby. Za porušení fair play ligový senát vyřkl vysoké tresty.

"Tuto akci považujeme za tvrdý faul uvnitř fotbalové rodiny," uvedl člen senátu Johannes Wutzlhofer. Poukázal i na to, že fotbalisté v těžké době mají být vzorem pro společnost.

LASK chtěl po šesti letech ukončit nadvládu Salcburku a deset kol před koncem ligové sezony, jež by měla být v Rakousku obnovena 2. června, vedl do dnešního rozsudku tabulku před úřadujícím mistrem o tři body. Nyní je situace opačná.

Linec má možnost odvolání k několika instancím, ale agentura APA upozornila, že proces může trvat až tři měsíce. Mistr a zároveň účastníci evropských pohárů tak mohou být známi až dlouho po reálném konci sezony.

Za své chování se linecký klub již dříve omluvil. Zároveň přiznal, že společně trénoval čtyřikrát. Nechtěl tím získat výhodu oproti ostatním, ale připravit hráče na náročný program, až se soutěž znovu rozběhne.

Zbylých 11 klubů jeho počínání odsoudilo a označilo za zradu proti dohodnuté a všemi schválené koncepci prevence.

Ještě než v Rakousku znovu začne liga, odehraje se v pátek finále poháru. O trofej se utkají Salcburk a Lustenau.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články