Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Přijímáme roli lovců Dortmundu, říkají po výhře hráči Bayernu a slovně dostávají rivala pod tlak

Po nejkratší zimní přestávce v historii se opět rozjela fotbalová Bundesliga. A z českého pohledu zajímavým zápasem, který mohl hodně ovlivnit boj o titul. TSG Hoffenheim s českým reprezentantem Pavlem Kadeřábkem hostil obhájce Bayern Mnichov, který po podzimní části soutěže ztrácel šest bodů na vedoucí Borussii Dortmund. A bavorský klub utkání zvládl 3:1.

Hráči Bayernu se radují z trefy Goretzky
zdroj: ČTK/DPA/firo Sportphoto autor: Ralf Ibing

Zápas se přímým přenosem přenášel do 200 zemí na celé zeměkouli, přitahoval však pozornost hlavně v Německu, jehož fotbalová část řeší, jestli Bayern dokáže stáhnout náskok Dortmundu a… "Po pátku je jasné, že bundesliga bude zase napínavější," pronesl v Hoffenheimu trenér Bayernu Mnichov Niko Kovač a verbálně dostával Dortmundské pod tlak.

Borussia hraje v sobotu od 18:30 hodin v Lipsku proti tamnímu RB, kterému patří čtvrtá příčka. "Měli jsme ztrátu devět bodů, nyní už to jsou jen tři. Chceme Dortmund ‚nahánět‘, chceme vyhrát titul," pravil jasně a naznačil, že jeho družina přijímá pozici lovců.

S tím souhlasí i dvě velké hvězdy Bayernu a němečtí reprezentanti brankář Manuel Neuer a útočník Thomas Müller. "Pro Dortmund je to nepříjemná situace. Zvlášť když viděli, jak přesvědčivě jsme v Hoffenheimu vyhráli. Ale oni jsou ti vpředu. Měli skvělou podzimní část bundesligy. My se budeme snažit je dostávat pod tlak. Už třeba tím, že vyhrajeme o den dřív a náskok se sníží," poznamenal Neuer, který jako první vyrazil v kulichu mezi novináře.

Nejásal, nežertoval, naopak byl odměřený. Ale nad otázkou, jestli Bayernu vyhovuje role lovců, se pousmál a odvětil: "Jasně, je to příjemnější než být lovený. Oni na naše vítězství musejí reagovat. Ale není to tak, že do každého zápasu teď půjdeme s myšlenkami na Borussii Dortmund a její náskok. My vždy máme jediný cíl – vyhrát. A to každý zápas. Pak záleží, co s tím udělá Dortmund, protože oni se zatím ještě mohou ohlížet. Ale je to tak, že především my musíme vyhrávat."

To Müller se k „problematice“ honu a titulu postavil klasicky po svém a s úsměvem na rtech reagoval na dotaz, co výsledek z Hoffenheimu může udělat s Dortmundskými? "To se musíte zeptat jich," rozesmál nejen sám sebe. Vzápětí však vážněji doplnil: "Je samozřejmě méně příjemné mít náskok jen tří bodů místo šesti nebo devíti. My zatím ještě můžeme jen přihlížet a sledovat, jak se jim daří. V náš prospěch hraje to, že s nimi v jarní časti hrajeme doma."

Ano, možná klíčový zápas probíhajícího ročníku bundesligy se odehraje v sobotu 6. dubna od 18:30 hodin v Mnichově. Bayern-Borussia. Ovšem mezitím se hraje ještě o třicet bodů v deseti předcházející kolech. Po sezoně 2017/2018 Mnichovští vědí, že nic není nemožné. Stačí se jen správně "naladit".

Po pátém kole předchozího ročníku ztráceli na Dortmund sedm bodů, vrátil se trenér Jupp Heynckes a jako mávnutím kouzelného proutku změnil vše. Včetně pořadí v tabulce. Před velikou ztrátu nakonec Bayern vyhrál o 21 bodů před Schalke, na Dortmund měl náskok dokonce 29 bodů. "A právě tato zkušenost nás posiluje a dává nám naději, že všechno jde," doplnil rozesmátý Müller.

Svůj názor přidal také obránce Niklas Süle, pro něhož byl duel v Hoffenheimu, kde fotbalově vyrostl a před dvěma roky přestoupil do Bayernu, emotivní. "Bylo fajn zase vidět ty známé obličeje a kluky, se kterými jsme něco dokázali. Ale teď jsem v Bayernu a starám se o to, abychom vyhráli každý zápas. To, že se nám to podařilo v Hoffenheimu, mě samozřejmě těší kvůli běhu za Dortmundem, méně kvůli domácím."

"Uvidíme, jak se s naším vítězstvím tady a s narůstajícím tlakem v Dortmundu vyrovnají. A my budeme věřit, že to všechno zvládneme. Navíc hrajeme s Dortmundem doma. A doufáme, i když se to samozřejmě nemá přát, že třeba Dortmund už v sobotu proti Lipsku ztratí," poznamenal Süle, z něhož trenér Kovač udělal pro jarní část bundesligy hráče základní jedenáctky. Alespoň to oznámil v rozhovoru před duelem v Hoffenheimu.

Dortmundští sní pod nenápadným švýcarským trenérem Lucienem Favrem o dalším titulu, prvním po sedmi letech. Bavoři by naopak rádi protáhli rekordní mistrovskou sérii na sedm zářezů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články