Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příchod policie bylo krajní, ale nezbytné řešení, řekl po finále Malík. Fanoušci nesouhlasí

Příchod policejních těžkooděnců na hrací plochu během finále poháru mezi Slavií a Jabloncem kvůli řádění fanoušků bylo podle prohlášení předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka krajní, ale nezbytné řešení. Na mladoboleslavském stadionu měly zůstat po finále škody, které jsou v současnosti vyčíslovány. Nikdo ale nebyl zadržen, nedocházelo k žádným násilnostem, ani potyčkám s policií. A tak se fanoušci i diváci diví výraznému zastoupení těžkooděnců na hrací ploše.

Fanoušci Slavie
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Vzhledem ke skutečnosti, že během zápasu docházelo k poškození vybavení stadionu a přijali jsme i informaci o možném vtrhnutí fanoušků na hrací plochu, tak nastoupili preventivně policisté pořádkové jednotky a setrvali až do konce zápasu," řekla mluvčí mladoboleslavské policie Lucie Nováková.

Policisté podle ní nikoho nezadrželi. Zkoumají však kamerové záznamy a pokoušejí se ztotožnit osoby, které pyrotechniku používaly.

"Přítomnost příslušníků policie na hřišti, k čemuž došlo během druhého poločasu finálového zápasu, vnímáme vždy až jako zcela krajní řešení situace. Tak tomu bylo také ve středu v Mladé Boleslavi," uvedl Malík.

Fanoušci měli ovšem na nastoupení těžkooděnců zcela odlišný názor. Navzdory tomu, že v zápase zapálili několik světlic, situace nebyla na první pohled nijak zvlášť odlišná například od utkání s Plzní v Edenu. Přesto byla celá tribuna obstoupena desítkami těžkooděnců, kteří znemožňovali práci i pro asistenty rozhodčích či pro hráče při autových vhazováních.

Protější tribuna s jabloneckými fanoušky byla rovněž obstoupena, ačkoliv se v zápase nedopustili žádného výtržnictví.

Pochopení k situaci měl minimální i náhradní brankář Slavie Přemysl Kovář, který se po utkání při děkovačce dožadoval odchodu těžkooděnců. Pozápasový rituál slávistických hráčů a fanoušků se tak nemohl odehrát podle představ obou stran.

Na přístup policie si stěžovala na Twitteru i Kateřina Krobová, dcera slávistického ředitele Martina Kroba.

"Zástupci policie učinili po vyhodnocení všech bezpečnostních aspektů a také na žádost bezpečnostního manažera utkání z preventivních důvodů, aby bylo zabráněno dalším hrozícím excesům přímo na tribunách," řekl Malík. "Jednalo se však o nezbytný krok. Závěr utkání byl emočně vypjatý, ale dovolím si tvrdit, že FAČR ho po organizační stránce i díky výborné spolupráci s policií zvládla," dodal.

Finále MOL Cupu hlídaly stovky policistů. Policie v souvislosti se zápasem vyšetřuje čtyři přestupky a jeden trestný čin, další skutky podle mluvčí ještě mohou přibýt. "Mimo stadion policisté řešili tři přestupky proti veřejnému pořádku, jeden proti občanskému soužití a jeden trestný čin, konkrétně přečin krádeže," řekla Nováková.

Záchranáři během zápasu řešili kolaps jedné osoby, kterou po ošetření převezli do nemocnice. "Mimo stadion došlo k fyzickému napadení mezi dvěma fanoušky, jeden z nich byl s lehkým zraněním na místě ošetřen," dodala Nováková.

Slavia ve finále poháru porazila Jablonec 3:1 a trofej získala po 16 letech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články