Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Přiblíží se Sparta LM? V odvetě proti CSKA jí může stačit i remíza

Praha – Další krok k vytouženému postupu do základní skupiny Ligy mistrů, na který čekají již deset let, mohou udělat fotbalisté Sparty. V odvetě 3. předkola milionářské soutěže na svém hřišti přivítají moskevské CSKA, proti kterému budou hájit nadějnou remízu 2:2 z Ruska, a k postupu jim tak vedle výhry mohou stačit také výsledky 0:0 či 1:1. Přímý přenos utkání sledujte od 18:25 na ČT sport nebo na našem webu.

Lukáš Mareček ze Sparty (vlevo) a Carlos Strandberg z CSKA Moskva
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Mikhail Japaridze

Trenér pražského celku Zdeněk Ščasný ale první zápas nijak nepřeceňuje. "Uhráli jsme poměrně slušný výsledek do odvety, ale jestli chceme postoupit, musíme doma zase podat mimořádný výkon," prohlásil.

Ščasný si totiž moc dobře pamatuje na sezonu 1998/1999, kdy Spartě v předkole Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev nestačilo ani vítězství z prvního zápasu. "Proti CSKA je to pořád naprosto otevřené. Už jsem to jednou zažil, když jsme vyhráli v Kyjevě a doma pak vypadli po penaltách," připomněl kouč.

"Sparta má matematickou výhodu, protože jí stačí remíza 0:0 a 1:1, zatímco nám stačí remíza 3:3 a víc. Musíme dávat góly, takže to pro nás bude složité. Ale máme dost zkušeností a věřím, že nám zítra pomůžou," uvedl trenér CSKA Leonid Sluckij.

Zatímco CSKA je v domácí lize suverénní a všechny tři dosavadní zápasy vyhrálo bez inkasované branky, Sparta v nejvyšší soutěži příliš nepřesvědčila. V prvním kole v Jihlavě uhrála jen bezbrankovou remízu a v sobotu porazila 3:1 Ostravu, se kterou se však trápila a až do 80. minuty prohrávala.

Obrat poté nastartoval navrátilec po zranění a kapitán David Lafata, který kvůli potížím s kolenem zmeškal mimo jiné i první duel s CSKA. "Je lepší, když se nám to stalo teď než ve středu," poznamenal útočník k trápení s Baníkem a těžkou hlavu si ze zápasu s Ostravou nedělal ani Ščasný.

"Hrozně moc bych si přál, kdyby nás to nakoplo, ale myslím si, že na středeční výkon to nebude mít vůbec žádný vliv," uvedl letenský kouč. "Proti CSKA to bude úplně o něčem jiném, proti jinému soupeři, proti jinému stylu hry. My se mimořádně připravíme, ale soupeř je kvalitativně někde jinde," prohlásil.

Postup přes CSKA by Spartě zajistil minimálně účast v základní skupině Evropské ligy, po vyřazení by museli Letenští hrát její předkolo. Ve hře jsou také nemalé finanční prémie. Za účast ve 3. předkole má Sparta jistých v přepočtu deset milionů korun a postup by jí vynesl dalších zhruba 81 milionů. Kdyby se českému vicemistrovi podařilo projít až do základní skupiny Ligy mistrů, přišel by si na dalších 380 milionů.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Hybš - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal, Costa - Lafata, Fatai.

CSKA: Akinfejev - Fernandes, Ignaševič, V. Berezuckij, Nababkin - Tošič, Wernbloom - Eremenko, Natcho, Dzagojev - Musa.

Zajímavosti:

- Spartě zajistí postup výhra a také remízy 0:0 a 1:1

- při remíze 2:2 půjde zápas do prodloužení, při prohře Sparty nebo remíze 3:3 a výš Sparta vypadne

- vyřazený celek zamíří do 4. předkola Evropské ligy

- Fatai (Sparta) se trefil ve dvou posledních soutěžních zápasech

- Sparta v pohárech CSKA ještě nikdy neporazila (2 remízy, 1 prohra)

- Sparta v 10 zápasech proti ruským celkům v pohárech 2x vyhrála, 5x remizovala a 3x prohrála

- v domácích pohárových zápasech má Sparta s ruskými celky bilanci 2 výhry, 2 remízy a 1 prohra

- CSKA ještě v pohárech na hřišti českého klubu nevyhrál (1 remíza, 1 prohra)

- Sparta v sobotu v ligové generálce porazila Ostravu 3:1, přestože do 80. minuty prohrávala

- CSKA v ruské lize vyhrál i třetí dosavadní zápas a navíc stále neinkasoval

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články