Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Při násilnostech fanoušků v Egyptě zemřely desítky lidí

Káhira - Při střetech fanoušků dvou egyptských fotbalových klubů po zápase v severoegyptském Port Saídu zemřelo 73 lidí, hlásí egyptské ministerstvo zdravotnictví. Dalších tisíc lidí bylo zraněno. Část obětí jsou podle úřadů zaměstnanci ostrahy. Z Káhiry hlásila egyptská státní televize požár na jiném fotbalovém zápasu, který byl po zprávách o incidentu v Port Saídu předčasně ukončen.

Násilnosti propukly po zápase místního klubu Al Masrí s jedním z nejlepších egyptských celků Al Ahlí, který v utkání nečekaně podlehl 1:3. Fanoušci domácího klubu vběhli na hřiště a zaútočili na hostující hráče a jejich příznivce. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že většina raněných utrpěla otřesy mozku a řezné rány. Mnoho lidí se udusilo, část byla ušlapána.

Nejvyšší egyptský představitel, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, nařídil podle vyslat do Port Saídu dvě helikoptéry, které část hostujícího týmu a jeho fanoušky odvezou z města. Helikoptéry by měly také transportovat raněné do vojenských nemocnic.

Podle prohlášení bývalého egyptského reprezentanta Mohammeda Abútriky bezpečnostní složky na stadionu nezasáhly. "Opustili nás, nechránili nás. Jeden z fanoušků tu přede mnou v šatně právě zemřel," prohlásil Abútrika po telefonu. Další z hráčů potvrdil, že na místě nebyly žádné bezpečnostní síly nebo armáda, které by je chránily.

Mohamed Abútrika, hráč Al-Ahlí:

"Tohle není fotbal. To je válka. Lidé tu před námi umírají. Nikdo nic nedělá, není tu ochranka ani ambulance. Je to děsivé. Dnešek nebude nikdy zapomenut."

Zápas byl již v druhé polovině na několik minut přerušen kvůli problémům s fanoušky. Favorit Al Ahlí šel po prvním poločasu do šaten za vedení 1:0, v druhé polovině ale domácí Al Masrí získal navrch a soupeře, který hrál posledních 13 minut v deseti, porazil. Po závěrečném hvizdu se na hřišti odehrály tvrdé střety, když domácí fanoušci pronásledovali hostující hráče i členy realizačního týmu prchající do šaten.

Rozvášnění fanoušci zapálili stadion v Káhiře

Podle informací egyptské televize v Káhiře přerušil rozhodčí zápas mezi Ismajlijí a Zamalekem, když obdržel informace o násilnostech v Port Saídu. Naštvaní fanoušci Zamaleku kvůli tomu pak zapálili části stadionu.

Egyptský fotbalový svaz kvůli incidentu odvolal veškeré zápasy první ligy a nově zvolený parlament svolal na čtvrtek mimořádné zasedání.

Nejhorší neštěstí na fotbalových stadionech

318 obětí - 24. května 1964 - Na Národním stadionu v Limě propukl těžký střet fanoušků poté, co v utkání olympijské kvalifikace Peru - Argentina uruguayský rozhodčí Pazos neuznal domácím vyrovnávací gól: 318 mrtvých, 500 zraněných.

127 - 9. května 2001 - Na stadionu v Akkře v Ghaně začali po ligovém utkání týmů Hearts of Oak a Kumasi Ashanti Kotoko fanoušci hostujícího týmu házet na hrací plochu láhve a demolovat sedadla. Ve snaze zabránit šíření násilností policie uzavřela brány stadionu a začala do davu asi 45 000 diváků střílet granáty se slzným plynem. V následné panice bylo 127 lidí ušlapáno a stovky dalších zraněny.

96 - 15. dubna 1989 - Tlačenice v Sheffieldu na stadionu Hillsborough, kde v prvních minutách semifinále Anglického poháru FC Liverpool - Nottingham Forest vpustili pořadatelé do již zaplněného hlediště 4 000 liverpoolských fanoušků bez vstupenek, si vyžádala 96 obětí a na 200 zraněných.

93 - 12. března 1988 - Při silném krupobití, které se přehnalo nad nepálským hlavním městem Káthmándú, bylo na uzavřeném stadionu v nastalé panice ušlapáno 93 lidí.

80 - 16. října 1996 - Před začátkem kvalifikačního utkání na MS mezi Guatemalou a Kostarikou prorazil dav fanoušků jednu z bran na stadion v Guatemale a úzkým tunelem se hnal na tribuny. V důsledku přetížení se brána zřítila a v následné panice zahynulo přes 80 lidí a na 140 bylo zraněno.

73 - 1. února 2012 - Při střetech fanoušků egyptských fotbalových klubů Al Masrí a Al Ahlí po zápase v severoegyptském Port Saídu zemřelo podle dosavadních informací 73 lidí. Dalších tisíc lidí bylo zraněno. Část obětí jsou podle úřadů zaměstnanci ostrahy.

71 - 23. června 1968 - V Buenos Aires při utkání River Plate - Boca Juniors házeli diváci na stadionu hořící noviny z vyšších pater tribuny do nižších. V nastalé panice bylo ušlapáno 71 fanoušků a 150 jich bylo zraněno.

67 - 20. října 1982 - V hledišti Olympijského stadionu v Moskvě vypukl při utkání Poháru UEFA Spartak Moskva - Haarlem zmatek a následná tlačenice, která si vyžádala podle oficiálních údajů 67 obětí (podle neoficiálních údajů až 340) a asi 60 zraněných.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články