Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Přesvědčily mě sportovní ambice Ludogorce, říká Vrba a burcuje před dvojzápasem s Interem

Jako obrovskou výzvu bere angažmá u fotbalistů Ludogorce Razgrad trenér Pavel Vrba. Nedávný kouč Plzně přijal nabídku bulharského mistra kvůli nejvyšším sportovním ambicím klubu i nečekaně vysoké kvalitě tamější ligy, která je podle něj srovnatelná s českou nejvyšší soutěží.

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Pro mě je to obrovská výzva, protože znám velkou sílu klubu za posledních deset let. Doufám, že nezklamu vedení a budeme pokračovat v tom, co se zde začalo budovat před deseti lety," řekl Vrba na první tiskové konferenci v Bulharsku. "Nejvíce mě přesvědčily sportovní ambice. Ludogorec je má nejvyšší nejen v bulharské lize, ale i v evropských soutěžích," doplnil šestapadesátiletý trenér.

Překvapila ho úroveň tamní nejvyšší soutěže, kterou mužstvo z Razgradu vyhrálo osmkrát za sebou. "Přiznám se, že i to mě trošku přesvědčilo. Když jsem ještě předtím, než jsem byl s klubem v kontaktu, sledoval bulharskou ligu, tak jsem si myslel, že je trošku níž než česká. Ale po zhlédnutí některých zápasů jsem přesvědčen, že jsou zde týmy, které jsou minimálně na úrovni české ligy." 

Je Vrba nejlepším koučem historie české ligy? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

U bulharského suveréna, kam si z Viktorie přivedl asistenta Zdeňka Bečku a trenéra brankářů Martina Ticháčka, nechystá převratné změny. "Já nejdu do týmu, který se bude přebudovávat. Spíš jdu do týmu, který je výborně připraven a sehrál spoustu úžasných zápasů. Možná některé věci budu chtít změnit, ale nejdu do úplně začínajícího mužstva," konstatoval Vrba.

Rád by však přivedl minimálně dvě posily. "Každé mužstvo chce být vždy lepší a hledá hráče, kteří by mu v tom pomohli. I my pracujeme na tom, abychom kádr doplnili. Je pravda, že hledáme jednoho ofenzivního a jednoho defenzivního hráče," přiznal bývalý kouč české reprezentace nebo ruské Machačkaly.

Messi a Ronaldo nepřijdou 

Naoko ho zamrzela poznámka jednoho z bulharských novinářů, že Ludogorec si nemůže dovolit nákup hvězd jako Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. "To je škoda, já bych chtěl oba," řekl s úsměvem Vrba.

"Samozřejmě vycházíme z kvality, kterou chceme a na kterou máme. Jsem příjemně překvapen ofenzivou Ludogorce a její kvalitou. Když by měl někdo přijít, tak určitě hráč, který nám může pomoct. Ne jen hráč, který pouze přijde do mužstva," přidal rodák z Přerova.

Na rozdíl od Plzně, kde při svém druhém angažmá strávil dva a půl roku, bude mít v kádru mnohem víc cizinců. "Je pravda, že v Plzni to bylo spíš složeno z česko-slovenských hráčů, zahraničních fotbalistů tam moc nebylo. Ale Ludogorec má nejlepší bulharské hráče doplněné cizinci. Někteří z nich jsou tady x let, takže je už ani neberu jako cizince, ale jako bulharské hráče. Je to určitě i kvalitou nebo ambicemi, které klub má," uvedl Vrba.

Jeho svěřenci v únorovém úvodním kole vyřazovací fáze Evropské ligy narazí na jednoho z nejtěžších možných protivníků - lídra italské ligy Inter Milán, jenž na podzim hrál ve skupině Ligy mistrů s pražskou Slavií. "Vím, že máme před sebou velice těžký začátek, všichni asi čekáte na dvojzápas s Interem Milán. Je to těžký soupeř - na druhou stranu, proč by si i malí neměli věřit na velké," zakončil Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články