Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Přestup roku: Ronaldo míří do Realu!

Madrid - Vedení Manchesteru United přijalo nabídku Realu Madrid na přestup portugalského útočníka Cristiana Ronalda. Prezident Realu Florentino Pérez za nejlepšího fotbalistu světa nabídl 80 milionů liber (asi 2,5 miliardy korun), čímž by z něj udělal nejdražšího hráče v historii fotbalu. Pro Ronalda je připravena smlouva na šest let s platem 9,5 milionu liber (téměř 300 milionů korun) ročně s každoročním navýšením o 25 procent. Čtyřiadvacetiletý Ronaldo byl již loni blízko přestupu do Realu a netají se tím, že by do královského celku rád zamířil. Za podezřelou označili částku představitelé Barcelony. Katalánský klub chce znát vysvětlení, odkud Real finance na koupi vzal.

"Na žádost Cristiana, který znovu projevil přání odejít, a po projednání s hráčovým zástupcem jsme se rozhodli dát Realu Madrid souhlas k jednání s Cristianem. Očekáváme, že se vše uzavře do 30. června," uvedl Manchester na svém webu.

"Je opravdu velmi lichotivé, že o mě stály dva největší kluby na světě," řekl čtyřiadvacetiletý Ronaldo televizní stanici Fox Sports, která ho zastihla na dovolené v Los Angeles. "O tom, že se United s Realem dohodl, jsem se dozvěděl v Americe. Také vím, že Real chce, abych co nejdříve prošel lékařskou prohlídkou," uvedl portugalský fotbalista s tím, že zdravotní potíže transfer rozhodně nezkomplikují. Ani kýla, kvůli které mu hrozilo, že půjde na operaci. "Na operaci nemusím, není se čeho obávat," dodal.


Real v pondělí dotáhl přestup Brazilce Kaká, když za něj AC Milán zaplatil 68 milionů eur, což z tvořivého záložníka dělá jednoho z nejdražších fotbalistů historie. Kvůli problémům se změnou kurzu a převodem mezi měnami se rozcházejí názory, zda Kaká překonal předchozí rekord Zinedina Zidana. V případě, že Real zaplatí za Ronalda uvedenou částku, šlo by jednoznačně o nejdražší přestup historie.

Barcelona chce vědět, kde vzal Real na Ronalda peníze

Podle katalánského klubu je výše částky velmi podezřelá a vyzval svého rivala, aby zveřejnil zdroj peněz. Real začátkem roku přiznal dluhy zhruba ve výši 200 milionů eur, přesto staronový prezident Florentino Pérez po svém zvolení do funkce prohlásil, že za posily v létě utratí kolem 300 milionů eur. "Nevím, kde tu částku vzali," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RAC1 ekonomický ředitel Barcelony Xavier Sala-i-Martin. "Pérez sice říká, že peníze získá díky prodeji dresů, ale to by musel prodat asi 30 milionů dresů, a to je nemožné. Někdo jim ty peníze musel dát a bylo by dobré, aby to vysvětlil," dodal.

Přestup Ronalda a Kaká se nelíbí ani prezidentovi UEFA Michelu Platinimu. "Každý den někdo přestoupí za přemrštěnou částku. Tyhle transfery vážně ohrožují myšlenku fair play a finanční vyrovnanost našich soutěží," citovala ho agentura AFP. "UEFA proto s kluby pracuje na novém systému přestupů. To je naše hlavní priorita," dodal.

Marketingový manažer Nehod Sport Tomáš Klečka soudí, že Real patří dlouhodobě mezi prosperující kluby. "Podle každoroční studie auditorské společnosti Deloitte Real Madrid je už počtvrté za sebou klubem s nejvyššími obchodními příjmy z fotbalové činnosti - z příjmů ze vstupného, z prodeje merchandizingu, z výtěžku od sponzorů a neposlední řadě z příjmů od televizí za prodej televizních práv," řekl Klečka.

Vladimír Šmicer:

"Manchester udělal dobrý obchod. Koupili ho, Ronaldo s nimi vyhrál, co mohl, odvedl jim skvělé služby. Za takovou cenu Angličané vědí, že ho musejí prodat. Za ty peníze si koupí dva, tři kvalitní hráče."

A Real Madrid míří ještě výš. Jeho vedení už mluví o dalších nákupech, například o Francku Ribérym z Bayernu Mnichov. A to i přesto, že klub už nyní podle některých finančních zpráv dluží půl miliardy eur, a nové nákupy kryje příslibem peněz, které vydělá až v příštích letech.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

Datum a místo narození: 5. února 1985, Funchal (Madeira)

Výška a váha: 185 cm, 75 kg

Klub: Real Madrid

Post: křídelní útočník, ofenzivní záložník

Kariéra: CF Andorinha (1993-95), CD Nacional (1995-97), Sporting Lisabon (1997-03), Manchester United (2003-09)

Reprezentační bilance: 65 utkání, 22 gólů (první start: Portugalsko - Kazachstán, 20. srpna 2003 v Chavesu)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články