Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Premier League volá. Souček se domluvil s West Hamem, Slavia může dostat přes půl miliardy

Zdravotní prohlídka zvládnuta + kluby domluveny + smlouva podepsána = Tomáš Souček míří do Premier League. Hvězda Slavie bude do konce sezony hostovat ve West Hamu s tím, že pokud se londýnský celek mezi anglickou elitou udrží, přestoupí tam. Pražané nyní obdrží 4,5 milionu eur (115 milionu korun) a v létě případně dalších 16,2 (cca 410 milionů korun). Celkově by český mistr mohl utržit přes půl miliardy a šlo by o nejdražší přestup z ligy.

Tomáš Souček a jeho agent Pavel Paska na stadionu West Hamu
zdroj: Twitter Jaroslav Tvrdík

Souček by přestupem překonal rekord Tomáše Rosického, který v lednu 2001 přestoupil ze Sparty do Dortmundu za 504 milionů korun. West Hamu patří v Premier League 17. místo a jen díky lepšímu skóre není na sestupových příčkách.

"Podepsáno. Nadšení i smutek zároveň. Tomáš nám bude hrozně chybět jako kapitán, hráč i člověk. Bude těžké ho nahradit. Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu," uvedl Tvrdík.

Souček opouští Slavii po 14 letech jako klíčová postava týmu. "Byl jsem ve Slavii strašně šťastný. Říkal jsem si, co může být ještě lepšího, hraní ve Slavii mi umožnilo prorazit do nároďáku a nemohl jsem být po fotbalové a osobní stránce šťastnější. Vyskytla se ale tahle velká výzva, já jsem před sebe dal pro a proti a rozhodl jsem se, že tu výzvu chci přijmout," řekl pro klubový web Souček.

Je nám líto, video expirovalo.
Souček o přestupu do West Hamu: Chci si žít svůj sen

O jeho přestupu se mluvilo delší dobu. Nejlepší hráč minulé ligové sezony měl řadu nabídek už v létě, ale nakonec v červnu podepsal s českým mistrem novou smlouvu s výstupní klauzulí ve výši 15 milionů eur (378 milionů korun). S Pražany si na podzim zahrál základní skupinu Ligy mistrů a jeho cena ještě stoupla.

Ten pravý čas

V tomto přestupním období se o něj zajímal i jiný anglický klub Brighton či Monako, Souček dal ale přednost West Hamu. V tradičním londýnském celku naváže na českou stopu, v minulosti zde hráli i Luděk Mikloško, Tomáš Řepka a Radoslav Kováč.

"Probrali jsme to a myslíme si, že je nyní ten pravý čas k tomu zkusit si cizinu. Zvlášť když se jedná o anglickou ligu, kterou já mám odmala úplně nejradši. Chci si tím prožít svůj sen. Faktory pro odchod tak převážily i skutečnost, že odcházím z milované Slavie," řekl Souček.

West Ham trénuje David Moyes, který v minulosti působil i v Manchesteru United. K nejznámějším hráčům patří Lukasz Fabiaňski, Declan Rice, Pablo Zabaleta nebo Andrij Jarmolenko. Největším úspěchem "Kladivářů" jsou triumf v dřívějším Poháru vítězů pohárů z roku 1965 či tři vítězství v FA Cupu.

"Mladý, hladový, ale už dostatečně prověřený"

"Tomáš nám přináší plno kvalit, ale co je nejdůležitější - přesně pasuje k profilu hráče, kterého do klubu chceme. Je mladý, hladový, ale už je dostatečně prověřený. Byl kapitánem, jako defenzivní záložník dává hodně branek. Musíme mu dát čas, aby se usadil v týmu, ale jsme si jisti, že se ukáže jako silný doplněk mužstva," uvedl Moyes.

Pokud by Součka v případě sestupu nekoupili, bude podle Tvrdíka hráč stát více než 15 milionů eur. "Pro každého dalšího zájemce na transfer by to už nebylo 15 milionů eur výstupní doložky, ale cena po dohodě se Slavií. Nejen West Ham, ale i další zájemci o hráči byli ochotni nabídnout výrazně více než 15 milionů eur," uvedl Tvrdík.

Souček je odchovancem Slavie, ve vršovickém klubu se ale výrazně prosadil až poté, co se v létě 2017 vrátil z hostování v Liberci. Tam ho vedl nynější kouč Pražanů Jindřich Trpišovský, který přišel do Edenu o půl roku později.

V minulé ligové sezoně vstřelil Souček coby defenzivní záložník 13 branek a byl vyhlášen nejlepším hráčem ročníku. Celkem má v české nejvyšší soutěži na kontě 126 startů a 31 gólů, za Slavii nastoupil do 158 soutěžních duelů a dal 40 branek. S červenobílými dvakrát vyhrál ligu a pohár. V reprezentačním A-týmu odehrál 25 utkání a trefil se třikrát.

Přehled nejdražších přestupů fotbalistů z domácí soutěže (přepočet v milionech korun, u oficiálně neoznámených podle spekulací médií):

521 - Tomáš Souček, Slavia Praha - West Ham United, leden 2020*
504 - Tomáš Rosický, Sparta Praha - Borussia Dortmund, leden 2001
310 - Alex Král, Slavia Praha - Spartak Moskva, září 2019
230 - Bořek Dočkal, Sparta Praha - Che-nan Ťien-jie, únor 2017
200 - Nicolae Stanciu, Sparta Praha - Al Ahlí, leden 2019
189 - Milan Baroš, Baník Ostrava - FC Liverpool, srpen 2001
150 - Petr Čech, Sparta Praha - Stade Rennes, červenec 2002
149,5 - Tomáš Řepka, Sparta Praha - AC Fiorentina, červenec 1998
145 - Jan Šimůnek, Sparta Praha - Wolfsburg, srpen 2007
143,5 - Karel Poborský, Slavia Praha - Manchester United, srpen 1996
138,7 - Pavel Nedvěd, Sparta Praha - Lazio Řím, červenec 1996.

Poznámka:* - nejdříve hostování za 113 milionů korun, pokud West Ham nesestoupí, doplatí v létě zbytek částky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články