Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
51. Rally Český Krumlov

Premier League je poprvé po 15 letech v kladných číslech

Londýn - Kluby anglické fotbalové Premier League jsou poprvé za posledních 15 let v zisku. Podle analýzy společnosti Deloitte má všech 20 týmů dohromady za sezonu 2013/14 profit před zdaněním 190 milionů liber (asi sedm miliard korun). To je čtyřikrát více než při předchozím rekordu z roku 1998. Hlavní zásluhu na tom má výrazně navýšený příjem z televizních práv. Ten se navíc ještě zvýší, protože letos Premier League podepsala smlouvu, podle které v příštích třech letech dostane za práva 190 miliard korun.

Slavící Wayne Rooney (uprostřed) se spoluhráči
zdroj: PA autor: Martin Rickett

Podle analýzy však kluby začaly šetřit i na platech hráčů. Zatímco v sezoně 2012/13 se na mzdy fotbalistů vynaložilo rekordních 71 procent všech příjmů, v minulé sezoně to bylo jen 58 procent. "To naznačuje, že by anglické kluby měly mít zisky i v následujících letech a měla by se z toho stát pravidelná záležitost," uvedl analytik Dan Jones z Deloitte.

O sezonu dříve byly kluby ve ztrátě 316 milionů liber. Meziročně tak zisk klubů vzrostl o půl miliardy liber (18,5 miliardy korun). Za minulou dekádu přitom kluby dohromady nasbíraly ztrátu 2,6 miliardy liber (asi 96,5 miliardy korun). Mezi týmy s největší útratou patřila v posledních letech Chelsea. Ta za minulý rok vykázala zisk téměř 19 milionů liber, tedy 10 procent z celkové částky všech klubů.

Transparent fanoušků Liverpoolu
zdroj: thisisanfield.com

Anglická liga vydělává, fanoušci ale brojí proti cenám lístků

Paradoxně právě rekordní televizní kontrakt znovu aktivoval nespokojené fanoušky. Zisky z televizních práv sice strmě rostou, ale podobným tempem se zvyšují i ceny vstupenek. Před vznikem Premier League stály lístky na anglickou ligu okolo 5 liber, v roce 2000 už to ale byl pětinásobek a dnes vyjde například fanouška Liverpoolu nejlevnější vstupenka na duel proti atraktivnímu soupeři typu Arsenalu nebo Manchesteru United už na 46 liber (asi 1700 korun).

Federace fotbalových fanoušků (FSF) se proto rozhodla doručit majitelům klubů Premier League otevřený dopis podepsaný zástupci příznivců všech 20 týmů. V něm vyzývá ke snížení cen vstupenek na domácí i venkovní zápasy a spravedlivějšímu rozdělení finančních prostředků směrem k nižším soutěžím a mládeži. Podle výpočtů FSF totiž získají kluby z nové smlouvy na jedno sedadlo na stadionu v každém zápase navíc asi 40 liber.

"Ve fotbale nebylo nikdy více peněz, ale fanoušci stále musí platit nesmyslné částky za lístky, zatímco kluby v nižších soutěžích bojují o přežití a mládežnické akademie jsou podfinancovány. Premier League generuje obrovské zisky vlastníkům, agentům i hráčům. Tato dohoda dává ale klubům možnost udělat konečně také vstřícný krok pro fanoušky a udělat fotbal znovu cenově dostupným pro všechny," uvedl předseda FSF Kevin Miles.

Zdroj
ČTK, thisisanfield.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články