Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Premier League i Serie A ožijí v půlce června

Dobré zprávy z Anglie a Itálie. Den D na Ostrovech nastane 17. června. Premier League bude obnovena za tři týdny ve středu dvěma dohrávkami Manchester City - Arsenal a Aston Villa - Sheffield United. Hrát se bude stejně jako jinde v Evropě bez diváků. V Itálii se začne 20. června. Už o týden dříve se odehrají semifinálové odvety poháru Neapol - Inter Milán a Juventus - AC Milán.

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp
zdroj: REUTERS autor: Andrew Yates

Bundesliga v Německu začala 16. května, o týden později se přidala první liga v Česku a teď zná datum obnovení sezony i Premier League.

Anglická liga je kvůli pandemii nemoci covid-19 přerušená od 13. března. Předtím se stihlo odehrát neúplných 29 kol z 38. Tabulku před obhájcem titulu Manchesterem City vede s ohromným náskokem 25 bodů Liverpool a ve zbývajících devíti zápasech mu proto stačí dvakrát vyhrát, aby se po 30 letech stal mistrem.

Datum přece jen ještě provizorní

Po dohrávkách 17. června se další ligový program naplno rozjede o dva dny později. Výkonný ředitel ligy Richard Masters nicméně upozornil, že datum nového začátku je zatím provizorní. "Nejprve musíme vyhovět všem bezpečnostním požadavkům," uvedl.

Nedokončení sezony by pro soutěž znamenalo značné ekonomické ztráty, zejména z vysílacích práv. Ty by podle odhadů britských médií mohly vystoupat až na 750 milionů liber (22,5 miliardy korun).

Pauza v Premier League tak bude tříměsíční. Ve středu si kluby odsouhlasily druhou fázi k návratu, na který čekají také Tomáš Souček s West Hamem a Matěj Vydra v Burnley. Týmy již mohou trénovat i kontaktně. V malých skupinkách se kluby připravují od minulého týdne.

V rámci rozsáhlého testování na koronavirus se objevilo během tří vln 12 pozitivních případů mezi hráči a členy realizačních týmů. Pro všechny nakažené automaticky platí týdenní karanténa.

Je nám líto, video expirovalo.
Elitní evropské ligy už znají termín restartu soutěže

Po hrůzách přinese v Itálii naději fotbal

V Itálii, která patří k nejvíce zasaženým oblastem na světě, se nejvyšší fotbalová soutěž kvůli šíření nemoci covid-19 zastavila 9. března. Pohárové odvety se měly hrát ještě dříve, ale v Turíně i v Neapoli je zakázaly místní úřady.

Pro pokračování Serie A se nyní jednomyslně vyslovilo všech 20 zúčastněných klubů. Mužstvům zbývá odehrát 12 až 13 zápasů, v čele tabulky je obhájce titulu Juventus o bod před Laziem.

Termíny svaz upřesní v pátek, začít by se ale podle provizorního rozpisu mělo čtyřmi odloženými zápasy 25. kola. Každý týden by pak týmy odehrály dvě utkání a sezona by skončila 2. srpna. Hrát se bude bez diváků, na stadion bude smět nejvýš 300 lidí.

Největší debata se podle médií vedla o délku karantény v případě pozitivního testu. Požadovanou dvoutýdenní izolaci mužstva se fotbalové federaci podařilo snížit na polovinu. "Federace mě nicméně ujistila, že má plán B (play-off a play-out) i plán C (pořadí podle stávající tabulky) pro případ, že by nebylo možné soutěž dokončit," řekl ministr sportu Vincenzo Spadafora.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články