Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Předvoj před novým fotbalovým stánkem. Brno otevře akademii

Brno - Fotbalová akademie pro talentovanou mládež z celého Jihomoravského kraje bude od září v Brně. Akademie, jež bude osmou v republice, začne vychovávat 50 fotbalistů ve věku od 13 do 15 let, kteří budou po dva roky trénovat a chodit v Brně do základní školy. Cílem je vychovat z dětí profesionální fotbalisty. Podle šéfa Fotbalové asociace Miroslava Pelty nemůže být pro moravský fotbal lepší podpora než nyní, když město plánuje postavit nový fotbalový stadion.

Memorandum o spolupráci podepsali předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta, primátor Brna Petr Vokřál a hejtman Michal Hašek. Podpisu přihlížela i ministryně školství Kateřina Valachová. Právě ministerstvo bude akademii podporovat. Spolu s asociací do ní dá pět milionů korun. "Město Brno dá do dvou milionů korun ročně," uvedl Vokřál. Stejnou částkou přispěje i Jihomoravský kraj.

Trenéři akademie budou vytipovávat talentovanou mládež ve všech klubech po Jihomoravském kraji. Akademie se bude týkat dvou věkových kategorií, jedna je 13+14 let, druhá je pro patnáctileté hráče. "V každé bude 25 hráčů. Pokud trenéři někoho vyberou a rodiče budou mít zájem, může jít talentovaný hráč do Brna. Brňané mohou bydlet doma, pro hráče z jiných měst máme připravené internáty," uvedl Řepka.

Akademie se bude starat o fotbalisty po sportovní stránce, ale také po vzdělávací a výživové. "Skloubíme školní program s tréninky," dodal generální sekretář asociace Rudolf Řepka. Po dvou letech budou moct ti nejlepší pokračovat v akademiích fotbalových klubů, pokud o ně budou mít kluby zájem.

Dvě fotbalové akademie už fungují v Plzni a Jihlavě, další budou od září kromě Jihomoravského také v kraji Ústeckém, Pardubickém, Olomouckém, Jihočeském a Moravskoslezském. "Pro fotbal je to hodně důležitý moment. I když mi v poslední době udělala Zbrojovka Brno radost, stále je co zlepšovat a je potřeba do toho víc šlápnout. Z Moravy je v lize minimum mužstev," uvedl Pelta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články