Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Předseda LFA Svoboda: Slovem revoluce bych to nenazval, spíš evoluce

Praha – Změna herního modelu první ligy, k níž dojde od sezony 2018/19, bude ještě mnoho dní podnětem pro diskuze napříč fotbalovým spektrem. Předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda nepovažuje systém s nadstavbovou částí na tři skupiny za revoluci. Je rád, že nový formát schválily profesionální kluby výraznou většinou, a je přesvědčen, že to přinese zatraktivnění soutěže.

Dušan Svoboda (vpravo) vedle předsedy FAČR Miroslava Pelty
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Je to něco nového, ale slovem revoluce bych to určitě nenazval. Spíš evoluce," řekl na tiskové konferenci Svoboda. "Neberu to ani jako své vítězství. Vítězství je důležité na hřišti, jestli někdo získá tři body a trefí branku, tady to takhle nevnímám," doplnil.

Skupinu o titul bude hrát jednokolově elitní šestice. Mužstva od 7. do 10. místa se systémem play-off na dva zápasy utkají o to, kdo vyzve čtvrtý nebo pátý tým v souboji o Evropskou ligu. Celky na jedenáctém až šestnáctém místě čeká skupina o udržení. Body z úvodních 30 kol zůstanou všem.

Kluby odsouhlasily nový formát poměrem třiceti hlasů ku dvěma, proti byly pouze Opava a Znojmo kvůli tomu, že se jim nelíbí jen jedno přímé postupové místo z druhé ligy. O další dvě se bude hrát baráž. "Říkal jsem, že budu chtít většinovou shodu, a shoda 30:2 je výrazně většinová. Doufám, že budoucnost přesvědčí i ty dva kluby," uvedl Svoboda.

"Jsem rád, že kluby vnímají změnu i jako určitou příležitost pro větší naplnění stadionů. Myslím, že by to měli ocenit i fanoušci, natáhneme sezonu směrem do léta. Je tam celá řada benefitů. Jedná se o vítězství lidí, kteří chtějí pomoci atraktivitě ligového fotbalu," pokračoval. "Jsme přesvědčeni, že jsme našli nejlepší možný systém z hlediska tradice, ekonomiky družstev i klimatických podmínek," doplnil Svoboda.

Domnívá se, že baráž mezi oběma soutěžemi přinese zatraktivnění druhé ligy, protože teoreticky mohou postoupit mezi elitu hned tři zástupci FNL. "Rozhodně nemáme zájem na tom, aby se první liga částečně uzavírala. Nechceme, aby docházelo k prostupnosti jen přes jeden přímý postup a sestup. Naopak. Je důležité, aby se do ligy dostaly i kluby, které tam budou třeba i poprvé nebo po dlouhé době," naznačil své stanovisko Svoboda.

Hráči Plzně oslavují zisk titulu
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Při tvorbě návrhu bral v úvahu i názory fanoušků. Třeba při rozhodování o tom, jak hrát prostřední skupinu. "U všeho, co se snažíme dělat, jsou pro nás nejdůležitější. Kvůli nim to děláme. Diskuze vnímám. Funguji i v amatérském fotbale, poslouchám různé názory a snažím se na to nějak reagovat."

"Tlačím na kolegy, aby objížděli další ligové soutěže, aby tam hledali inspiraci. Máme možnost se poučit. Víme, jak některé věci zafungovaly. Když náš model srovnám s některými zahraničními ligami, tak si nemyslím, že bychom byli nějací buldoci. Pořád je to ještě hodně konzervativní," zakončil Svoboda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články