Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Před Premier League (1. část): Ustojí West Ham extrémní los a řekne si Souček o top klub?

Po zimním stěhování do Anglie okamžitě ukázal, že v něm má český fotbal nadstandardního hráče. Tomáš Souček přispěl k záchraně West Hamu měrou vrchovatou, vybudoval si v týmu silnou pozici a trenér David Moyes na něj nedá dopustit. Bude jeho svěřenec pokračovat v nastoleném trendu i nadále? Pokud ano, zájem velkoklubů na sebe nenechá dlouho čekat.

Tomáš Souček z West Hamu oslavuje gól v utkání s Watfordem
zdroj: REUTERS

Prosinec se ještě zdaleka neblíží, ale pro rodáka z Havlíčkova Brodu je rok 2020 už nyní milníkem - jak ve sportovním, tak v osobním životě.

V lednu totiž zamířil z pražské Slavie na první zahraniční angažmá do West Hamu formou hostování, které se v červenci změnilo v přestup. V srpnu získal Zlatý míč pro nejlepšího tuzemského fotbalistu a krátce nato se oženil s dlouholetou přítelkyní Natálií.  

O víkendovém startu Premier League chce pětadvacetiletý středopolař navázat na závěr loňského ročníku, v němž sklízel chválu ze všech stran. Experti z Ostrovů velebili jeho fyzickou kondici, fanoušci ji opěvovali na sociálních sítích a kouč Moyes dokonce prohlásil, že bez něj by se "Hammers" pravděpodobně nezachránili. 

Lavinu komplimentů ovšem Souček bere s pokorou sobě vlastní a nespornou kvalitu ukazuje dál. V předsezonní přípravě dvakrát skóroval, pokaždé se řadil k nejlepším. "Musím takhle pokračovat. Doufejme, že přidám další góly a přenesu si formu do ostrého ligového začátku," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi.

Zdali však bude po preventivní karanténě, která ho připravila o nedávná reprezentační utkání v Lize národů, stoprocentně připraven na sobotní zápas s Newcastlem, je nejasné.  

Jasné je naopak to, že na tribunách nebudou fanoušci. V britském tisku se sice rojí spekulace o jejich částečném návratu v říjnu, ale oficiální stanovisko dosud vedení soutěže neoznámilo. Premiér Boris Johnson navíc v úterý oznámil, že od příštího týdne začne platit "pravidlo šesti".  

Klenot Rice, standardní situace a žalostná defenziva

S příznivci na Olympijském stadionu nebo bez nich bude West Ham opět sázet především na útočníka Michaila Antonia a obletovaného defenzivního univerzála Declana Rice.

Prvně jmenovaný se po koronavirové pauze rozstřílel a sezonu uzavřel s 10 brankami, čímž si stanovil osobní maximum mezi anglickou elitou. Stále teprve jednadvacetiletý Rice, o kterého v létě marně usilovala Chelsea, se zařadil mezi kvintet nejlepších hráčů v Premier League ve vítězných soubojích a ziscích míčů.   

"Kladiváři" budou jako už tradičně spoléhat také na standardní situace v podání Jarroda Bowena, Roberta Snodgrasse nebo Aarona Cresswella. Loni z nich vytěžili 6 gólů (více si připsal pouze mistrovský Liverpool, pozn. autora). Důrazný Francouz Issa Diop a Souček budou bezesporu stálou hrozbou pro každého soupeře.         

Otazník se ale vznáší nad defenzivou. V minulém ročníku inkasoval celek ze západního Londýna 62 branek a patřil k nejhorším. Alternativní zasunutí Rice do středu obranné linie je sice reálné, ale ideální rozhodně ne.

Snaha o podpis stoperského esa v podobě Jamese Tarkowského z Burnley měla k realizaci daleko a neujala se ani žádná další. Souček je proto stále jedinou letní posilou.

Vlnu emocí navíc vzbudil přestup dvojice odchovanců Grady Diangana (WBA) - Jeremy Ngakia (Watford), což rozohnilo kapitána Marka Noblea. "Jsem z Gradyho odchodu znechucen. Je to skvělý kluk a má před sebou velkou budoucnost," vzkázal vedení klubu na Twitteru.  

Sečteno, podtrženo - West Ham má potenciál na to, aby loňské záchranářské starosti neopakoval, a pokud v rámci možností zvládne extrémně náročný start, může aspirovat na "černého koně" soutěže.

V opačném případě však reálně hrozí návrat do problémů, které vzhledem ke zmíněné nestabilitě v obraně nelze vyloučit ani tentokrát.              

Ligové rozlosování West Hamu do konce října:

1. kolo: Newcastle (doma)
2. kolo: Arsenal (venku)
3. kolo: Wolves (doma)
4. kolo: Leicester (venku)
5. kolo: Tottenham (venku)
6. kolo: Manchester City (doma)
7. kolo: Liverpool (venku)

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Fabianski - Fredericks, Diop, Ogbonna, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Noble, Fornals (Antonio) - Antonio (Haller).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články