Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pražské fotbalové kluby zápasí o své místo

Praha - Do společného projektu s místním fotbalovým klubem Viktorie Žižkov se rozhodla vstoupit radnice Prahy 3. Na místě dosavadního útočiště fotbalového týmu tak vyroste multifunkční objekt, o jehož výnos se Praha 3 bude s fotbalisty dělit. Za to radnice Prahy 10 s klubem Bohemians 1905 odmítá spolupracovat. Zatímco však radnicí podporovaný Žižkov míří do druhé ligy, otloukaný klub z Vršovic má nadějně našlápnuto mezi elitu.

Radnice Prahy 3 uzavřela s Viktorií Žižkov už v roce 2000 smlouvu o výpůjčce pozemků, které fotbalisté dostali do bezplatného užívání na 80 let. Jak říká místostarosta Zdeněk Lochman, jeden bez druhého - tedy klub bez radnice - teď nemůže dělat nic.

Pozemky v hodnotě 75 milionů

V současné době mají zmíněné pozemky hodnotu 75 milionů korun. Právě tuto částku navýšenou o 4,3 procenta má Praha 3 do budoucna garantovanou. Podle opozice by ale bylo lepší prodat pozemky hned. Opoziční zastupitelé uvádí, že Praha 3 je k Viktorii Žižkov dlouhodobě velmi štědrá. Lukrativní pozemek uprostřed Prahy je pochopitelně také v permanentním hledáčku developerů, dle zástupců klubu fotbalistům ale žádné stěhování nehrozí.  

Navíc v blízké době bude Viktoria Žižkov potřebovat 25 milionů korun na vybudování vyhřívaného trávníku. Poté přijde na řadu kamerový systém za pět milionů a následovat bude výstavba nové hlavní tribuny, jejíž rozpočet půjde do stovek milionů. Nejedná se přitom o výmysl místních funkcionářů, ale o požadavek šéfů fotbalového svazu. Právě společný podnik s městskou částí by tyto investice mohl zčásti pokrýt.

Bohemians 1905 s radnicí nemá tak dobré vztahy jako Žižkov

Další legendární fotbalový klub - Bohemians 1905 sídlící ve Vršovicích - má trochu jiné starosti. I když je Bohemians od žižkovských sousedů jen přes kopec, radnice Prahy 10 zatím užší spolupráci s fotbalisty odmítá.

Navíc nad klubem visí hrozba nuceného stěhování z Ďolíčku neustále a situace se v nejbližší době nejspíše nezmění. Praha 10 také z toho důvodu jedná se Slavií o majetkovém vstupu do jejího moderního stadionu. Bohemians by tak mohli hrát své domácí zápasy na Edenu.

Tento přesun ale striktně odmítají všichni zelenobílí fanoušci. Stadion přitom nepatří klubu Bohemians, ale skupině CTY. Pokud se tedy majitel rozhodne chovat tržním způsobem, bude těžké mu v tom zabránit. Místo legendárního stadionu by totiž byty nebo nákupní centrum mohly vyrůst překvapivě rychle.

"Bohemku" z Ďolíčku navíc trápí dlouhodobě i soudní spor o užívání názvu, který vede s klubem Bohemians Praha. Zatímco s městskou částí se chce dohodnout, smířlivé gesto konkurentům nenabízí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články