Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Pražská S přišla kromě LM i o stovky milionů korun

Praha - Český klubový fotbal přišel v uplynulých dvou dnech o stovky milionů korun. Byly spojeny s postupem Slavie či Sparty do Ligy mistrů. Po jejich neúspěchu budou ochuzeny i další týmy v republice, které pražským velkoklubům dříve prodaly hráče. Sešívaní přišli o závratných 185 milionů korun, které mohli vedle postupu získat i za prodej televizních práv na zápasy. Místo toho má k penězům blíže Šeriff Tiraspol z Moldavska. A bídně dopadla i Sparta. I ona může na tučné příjmy po výprasku v Athénách zapomenout.

Pokud bychom sečetli peníze, o které teoreticky obě pražská S přišla tím, že nepostoupila do LM, dostali bychom se až ke 400 milionům korun, což je pětinásobek průměrného ročního rozpočtu jednoho českého klubu hrajícího Gambrinus ligu. "Tyto finanční prostředky mají velký vliv na to, jak budou vypadat rekonstrukce stadionu nebo jakým způsobem bude posilován kádr," vysvětlil mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Bludné kolo se tak znovu roztáčí. Pokud nebudou mít v české lize peníze ani ty největší kluby, nebudou tolik nakupovat u menších týmů. Dobří fotbalisté tak nebudou v tuzemsku dobře zaplaceni, odejdou co nejdřív do zahraničí a v Česku zůstanou jen ti průměrní. Na ně zase nebudou tolik chodit diváci, klubové pokladny tak nevytrhne ani příjem ze vstupného.

Sparta a Slavia míří do Evropské ligy, peněz bude daleko méně

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Luboše Rosího

Profitovat na postupu Pražanů navíc mohla další fotbalová města. Jablonec prodal v létě Slavii Adama Hlouška. Kdyby Pražané postoupili, dostal by klub ze severu další miliony jako bonus, stejně jako Zlín po prodeji obránce Čelůstky.

Fotbaloví pokladníci se teď utěšují, že pro kvarteto tuzemských klubů ještě žije šance na účast v Evropské lize, která však oproti multimilionářské Lize mistrů nabízí jen zlomek peněz.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články