Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prázdné tribuny pomohou trémistům, říká Beckenbauer. Kouč Lipska radši upraví slovník

Kaiser Franz – německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer – vidí v opuštěných tribunách, které při restartu Bundesligy budou bez diváků, šanci pro fotbalisty, které před plným stadionem svírá nervozita. A čtyřiasedmdesátiletý "Císař" říká, že takových hráčů zažil ve své dlouhé a úspěšné kariéře hodně.

Franz Beckenbauer
zdroj: imago sportfotodienst

"Zažil jsem mnoho hráčů, kteří na tréninku zářili, ale každou sobotu se před plným hledištěm rozklepali. Pro ně teď budou prázdné tribuny výhoda, budou se cítit jako na tréninku. Můžeme se tak dočkat mnohých překvapení," řekl Beckenbauer deníku Bild před víkendovými zápasy Bundesligy, které o diváky připravila opatření proti šíření koronaviru.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie, jenž se stal v roce 1974 mistrem světa jako hráč a v roce 1990 jako trenér, proti zápasům před prázdnými tribunami nic nemá. Začátkem března si i tak v televizi užil šlágr italské ligy mezi Juventusem a Interem Milán. "Byl to pěkný svižný zápas," uvedl Beckenbauer.

On sám dostane možnost zhlédnout domácí zápasy svého Bayernu Mnichov naživo. Na tribunu bude moci osm zástupců klubu a předseda představenstva Karl-Heinz Rummenigge už naznačil, že čestný prezident klubu Beckenbauer by mezi pozvanými neměl chybět.

Je nám líto, video expirovalo.
Mönchengladbach fanoušky v hledišti má

V současnosti se ale bývalý slavný fotbalista zotavuje z operace třísla. "Musím se ještě pár týdnů šetřit. Tak uvidíme, jestli to do konce sezony stihnu," řekl Beckenbauer k případné návštěvě Allianz Areny.

Ovšem například v Mönchengladbachu k prázdným tribunám přistoupili tvůrčím způsobem a zhruba šest tisíc fanoušků, kteří se do akce zapojili, budou v ochozech přece jen mít. Jejich fotografie totiž nechal celek vytisknout na karton a umístit do hlediště.

Bez diváků bude všechno slyšet

Další věc, kterou prázdné tribuny chystají, si uvědomil trenér Lipska Julian Nagelsmann. Bez diváků bude muset pečlivěji volit slova, kterými při hře instruuje svůj tým. "Mikrofony budou zapnuté a akustika na stadionu bude jiná, takže i já budu slyšet lépe než předtím. Pokusím se chovat tak, aby to bylo společensky akceptovatelné," uvedl Nagelsmann během videokonference před sobotním domácím zápasem s Freiburgem.

"Věci, které na hráče obvykle volám, teď možná řeknu potichu, nebo raději vůbec," doplnil kouč třetího mužstva tabulky, kde působí i reprezentační útočník Patrik Schick.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články