Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Potyčky a divoká atmosféra. Myslel jsem, že nenastoupíme, řekl o duelu s Kolínem Wenger

Taková atmosféra už na stadionu Arsenalu dlouho nebyla. Bubny, divoké fandění a světlice. Střetnutí úvodního kola Evropské ligy s Kolínem nad Rýnem však kromě velkolepé podpory německých příznivců nabídlo také řadu incidentů včetně fyzických potyček s pořadateli. Kouč londýnského celku Arsene Wenger proto chvílemi myslel, že se duel nakonec neuskuteční.

Fanoušci Kolína nad Rýnem na stadionu Arsenalu
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

Do hlavní části některého evropského poháru se dostali po dlouhých 25 letech a podle toho to také vypadalo. Ač na střetnutí s Arsenalem dostali pouze 3000 lístků, fanoušci Kolína nad Rýnem si nehodlali střetnutí s velkým favoritem ujít a vzali Londýn i bez vstupenek útokem.

Na Britské ostrovy jich dorazilo neuvěřitelných 20 000 a několik hodin před samotným střetnutím internetem prolétlo video bouřlivého fandění několik stovek metrů dlouhého hada příznivců v červeném, kteří táhli ulicemi.

Davy fanoušků německého týmu vytvořily fantastickou atmosféru i v průběhu samotného střetnutí, během něhož neúnavně skákali, fandili a bubnovali. V ochozech se objevila dokonce světlice, tedy v anglickém prostředí v současnosti něco neakceptovatelného.

Skvělá atmosféra ale měla i odvrácenou stranu mince. Obrovské množství příznivců způsobilo celou řadu incidentů. Před stadionem i na něm došlo před úvodním hvizdem k několika fyzickým potyčkám s pořadateli. Kolínští příznivci navíc nakoupili několik tisíc lístků mimo vlastní sektor, k čemuž jim pomohli překupníci nebo i lidé přestrojení za příznivce Arsenalu, a následně se snažili dostat mezi své.

"Spolu s kolegy z Kolína jsme se snažili zabránit tomu, aby lidé bez lístků na zápas přicestovali," uvedl Arsenal v prohlášení. "Tři tisíce vstupenek bylo v souladu s pravidly, ale ukázalo se, že hodně fanoušků dorazilo i bez lístků, což mělo za následek ucpané vchody a několik incidentů před stadionem. Hodně lístků navíc bylo prodáno na černém trhu," dodal.

Velký zmatek na Emirates Stadium ve finále způsobil odložení zápasu o celou hodinu a manažer domácích Arsene Wenger dokonce přiznal, že nevěřil, že se bude hrát. "V některých chvílích jsem si myslel, že hrát nebudeme. Čekal jsem, že policie nebude chtít riskovat v době, kdy se snažíme mít vše stoprocentně bezpečné. Když jsem viděl, co se děje kolem stadionu, myslel jsem, že to radši odvolají," přiznal.

Policie celkově během řádění zadržela pět příznivců, kteří strávili noc v cele. Samotné střetnutí se už obešlo bez vážnějších incidentů, i když celá řada domácích diváků si po utkání stěžovala, že byli obklopeni fanoušky Kolína.

"Byli velmi chytří. Nevím, jak se zvládli infiltrovat mezi naše fanoušky a objevit se všude, ale udělali to skvěle. Nemám tušení, jestli použili internet nebo výhod členství mezi příznivci Arsenalu. Provedli to každopádně dobře," dodal Wenger.

Trenér Kolína Peter Stöger incident příliš komentovat nechtěl. "K fanouškům se nechci vyjadřovat. Jsem trenér, moje práce je fotbal a tým, ne příznivci," prohlásil.

Štastnější z obou trenérů byl po utkání každopádně kouč domácích, kteří dokázali v druhé polovině střetnutí otočit a slavili triumf 3:1.

Už nyní je ovšem jasné, že více než výkony na hřišti zaujalo představení v hledišti, které bude znamenat velké vyšetřování. UEFA už obvinila Arsenal z porušení bezpečnostních pravidel, zatímco kolínský celek čelí obvinění kvůli chování fanoušků, kteří házeli na hřiště předměty, odpalovali pyrotechniku a poškodili zařízení stadionu.

Zdroj
BBC, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články