Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Potvrdit postup vítězstvím. Plzeň má do odvety předkola jasné ambice

Plzeň - Situace před odvetným utkáním 3. předkola Ligy mistrů mezi Plzní a Kalju je zřetelně daná. Výsledek prvního zápasu 4:0 mluví jasně - Vrbovi svěřenci na estonské půdě neměli problémy a odveta by tak měla být spíše formalitou. Hráči Nomme Kalju se však vzdát rozhodně nechtějí a ani Plzeňští nechtějí jen šetřit síly a hrát profesorsky. Přímý přenos odvetného utkání sledujte od 20:05 na ČT sport a našem webu.

Reakce trenéra Pavla Vrby zní před utkáním s estonským mistrem jasně. "Kvalita je jasně na naší straně a jsme obrovský favorit. Jestli před prvním zápasem byly naše šance 75:25, tak teď je to 98:2. Ale stále jsou tam ta dvě procenta, kterých se musíme vyvarovat, a udělat vše pro to, abychom nedali soupeři šanci vrátit se do postupového boje," prohlásil Vrba. "Pokud dá soupeř dva rychlé góly, mohly by nastat problémy," dodal.

Výhra 4:0 vskutku nedává Nomme Kalju příliš šancí, spoléhat se mohou snad na možné podcenění, určitý kolaps plzeňského mužstva. Na to pochopitelně realizační tým Viktorie hráče upozorňuje. A přidává i motivaci ve formě fanouškovské podpory - v západočeském městě očekávají více než deset tisíc platících.

"Hlídat si výsledek určitě nebudeme. Máme sice výhodnou pozici, ale přijde 11 tisíc fanoušků, tak si nemůžeme dovolit jen něco hlídat. Budeme chtít být aktivní," řekl trenér Pavel Vrba. "Budu na hráče apelovat, aby k zápasu přistoupili jako ke všem předešlým zápasům. Ale sami vědí, že nemohou nic vypustit, už kvůli velké konkurenci v kádru. Pokud by kdokoli něco vypustil, tak si také nemusí delší dobu zahrát," varoval plzeňský kouč své svěřence.

"Před domácími fanoušky chceme postup potvrdit vítězstvím," dodal také stoper Václav Procházka. Ten v úvodním utkání v Tallinnu chyběl na hřišti kvůli červené kartě, nyní už je k dispozici. Trenér Vrba tak ze svých preferovaných hráčů postrádá jen zraněného Marka Bakoše. V ohrožení je nicméně kapitán Pavel Horváth, který už nasbíral dvě žluté karty a další by mu vystavila stop na příští utkání.

Výsledek z prvního utkání i herní rozdíl mezi oběma týmy napovídá tomu, že by v plzeňské sestavě mohli dostat šanci i hráči, kteří toho v evropských pohárech ještě moc neodehráli. "O deseti jménech už mám jasno. Váhám jen na jednom postu, kde uvažuji, jestli nenasadím hráče, který toho zatím tolik neodehrál," potvrdil plzeňský kouč. Plzeň přesto nechce nechat nic náhodě a soupeře nechce podcenit ani za téměř rozhodnutého stavu. "Výsledek z prvního utkání je skvělý, jsme jím trochu uklidněni. Pořád ale zbývá jeden zápas a může se stát všechno. Trenér nám zdůrazňuje, abychom nic nepodcenili, a my si na to budeme dávat pozor," řekl Procházka.

Jednou z hlavních motivací pro plzeňský tým by mohla být také vidina relativně jednoduchých bodů do koeficientu UEFA. Pokud by české týmy letos v evropských pohárech získaly okolo pěti bodů, s největší pravděpodobností by tak pro mistra sezony 2015/2016 zajistily přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. Za letošní sezonu již Plzeň, Jablonec, Liberec i Sparta nasbíraly 1,625 bodu a za posledních pět sezon mají momentálně na svém kontě 22,975 bodu. V posledních deseti letech k patnáctému místu zajišťujícímu účast v základní skupině vždy stačilo překročit hranici 26 bodů.

Kdyby Plzeň od tohoto momentu musela dolovat body sama, potřebovala by teoreticky získat body minimálně v sedmi zápasech - a to ještě v případě, že by je všechny vyhrála. Úkol vybojovat pro české týmy tuto výsadu letos budou mít plzeňští fotbalisté o to těžší, že Sparta již z evropských pohárů vypadla. Jablonec stejně jako Liberec se dosud do základní skupiny evropských pohárů neprobojoval. Proto by zdánlivě bezvýznamné utkání mohlo být důležitým zdrojem bodů pro český fotbal.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Petržela, Kolář, Kovařík - Tecl.

Kalju: Teleš - Šišov, Bärengrub, Kallaste, Koogas - Puri, Ceesay, Wakui, Kimbaloula - Quintieri - Voskoboinikov.

Estonský celek v prvním utkání branku Plzně příliš neohrozil, a tak trenér Igor Prins doufá, že v odvetě jeho svěřenci předvedou lepší výkon a ještě zabojují. "Budeme to mít ale obrovsky těžké. Plzeň hraje doma, kde bude určitě ještě odvážnější, lepší a sebejistější. Bude důležité, abychom nesklopili uši, ale snažili se s nimi hrát," dodal Prins.

Pokud se Plzni povede přes Kalju postoupit, připíše si minimálně 90 milionů korun z bonusů od UEFA. Jen za účast ve 4. předkole dostane Plzeň 2,1 milionu eur (asi 54,5 milionu korun). Pokud by se jí nepodařilo postoupit přes dalšího soupeře až do hlavní soutěže, automaticky se posune do základní skupiny Evropské ligy, za což UEFA vyplácí prémii 1,3 milionu eur (asi 33 milionů korun).

"Určitě by našim ekonomům spadl kámen ze srdce, protože bychom měli zajištěnou celou sezonu. Je neskutečné, co se tu za čtyři roky odvedlo za práci, jak po sportovní stránce, tak v zázemí, přesto jsme finančně stabilní. Jsem rád, že v takovém prostředí mohu pracovat," dodal Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články