Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Potřebvovali jsme dostat pořádnou facku, abychom se nakopli, říká Hašek

Spokojený byl trenér Ivan Hašek po remíze fotbalové reprezentace s Ukrajinou v Lize národů ve Vratislavi. Podle kouče týmu překvapivě pomohl debakl 1:4 v Gruzii. Mužstvo se pak odrazilo ze dna, v dalších třech zápasech neprohrálo a nyní je v čele tabulky. Hašek věří, že v listopadu dotáhnou skupinu k vítězství.

Ivan Hašek
zdroj: Reuters autor: Kacper Pempel

Český celek byl po debaklu v Gruzii pod velkým tlakem, následně ale v září porazil Ukrajinu 3:2 a z říjnového programu vytěžil čtyři body. Vedle dnešní remízy v domácím azylu Ukrajiny v pátek doma zvítězil nad Albánií 2:0.

"Občas je potřeba dostat pořádnou facku, abychom se nakopli. Já věřím, že prohra v Gruzii nás nakopne tak, že nyní máme situaci ve skupině ve svých rukou a dohrajeme to tak, že si zajistíme baráž o mistrovství světa," řekl Hašek.

"Všichni jsme si sedli na zadek a víme, že to nejde jinak než poctivým a zodpovědným výkonem. Všichni jedou na 100 procent a všichni táhnou za jeden provaz," doplnil jednašedesátiletý trenér, který vede mužstvo od ledna a smlouvu má do konce nadcházející kvalifikace mistrovství světa.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Ukrajina – Česko

Český tým poskočil do čela skupiny o bod před Gruzií a Albánií, s nimiž se utká v závěrečných zápasech v listopadu. Do elitní divize A postoupí přímo vítěz skupiny, druhý tým bude čekat dvojutkání play-off. Z Ligy národů čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, projdou do play off o světový šampionát.

"Jestli jsem po Gruzii čekal, že půjdeme do listopadového srazu z prvního místa? Když hrajete fotbal, chcete vyhrát. Počítáte, že když vyhrajete dva zápasy, tak by vás to mohlo nahoru hodit," podotkl Hašek.

"V říjnu jsme získali jen čtyři body, přesto jsme první, o to je to lepší. Důležité je, že to máme ve svých rukou. Záleží na nás, nemusíme čekat na jiné výsledky. Víme, že pokud vyhrajeme dva zápasy, jsme ve skupině první i na konci," doplnil kouč.

Remízu s Ukrajinou považoval za zaslouženou. "Myslím, že bod je pro oba týmy spravedlivý, i když jsme možná byli k vítězství blíže. Ale je to bod z těžkého venkovního utkání s favoritem skupiny. Čtyři body z říjnových zápasů jsou docela slušné. Zápas se hrál ve vysoké intenzitě, především v prvním poločase. Hráčům chci poděkovat za velmi zodpovědný a poctivý výkon," řekl Hašek.

Pochválil záložníka Lukáše Červa, jenž od debaklu v Gruzii naskočil ve všech třech zápasech v základní sestavě a dnes dal premiérový gól za reprezentační "áčko". "Z něj ty emoce stříkají, je to nádhera. Byl tím gólem odměněn za to, jak oba říjnové zápasy odehrál. Je vidět, že jde nahoru, a to ještě není všem dnům konec," uvedl Hašek.

"Myslím, že má i díky takovým emocím před sebou velkou kariéru. Je vidět, že třeba s (kapitánem) Tomášem Součkem si sedli a rozumí si navzájem. Organizace hry se nám hodně zlepšila a Lukáš přinesl do týmu obrovskou energii," chválil Hašek.

Cítí, že se mužstvo od debaklu v Gruzii začíná herně zlepšovat. "Cítím, že od domácího zápasu s Ukrajinou má mužstvo nový impulz, nakoplo nás to. Teď je potřeba to držet a nepadat dolů. Nejen s energií a výsledky, ale i s výkony. V listopadu nás čekají náročné zápasy v Albánii a doma s Gruzií, musíme je zvládnout. Vždy je těžší to potvrdit," doplnil kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články