Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Postupový sen se rozplynul. Lvíčata v Jablonci nestačila na Řecko

Už před zápasem věděli, že k uchování postupových nadějí potřebují zaskočit suverénní Řecko. V domácím prostředí však čeští fotbalisté do 21 let prohráli 1:2 a ve skupině skončí nejlépe třetí. Na poloprázdné jablonecké Střelnici otevřel skóre Dimitrios Limnios, v úvodu druhého poločasu vyrovnal Ladislav Takács a konečný výsledek stanovil Konstantinos Tsimikas.

Utkání Česko U21 - Řecko U21
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky vstoupili do klíčového kvalifikačního duelu aktivněji, ale do šancí se víceméně nedostávali. Jedinou výraznou příležitost měl po Ladrově milimetrově přesném centru v 16. minutě Pulkrab, jehož volej z bezprostřední blízkosti zneutralizoval tygřím skokem brankář Kotsaris.

Řecku, které se v prvním poločase především bránilo, naopak jediná povedená akce stačila k vedoucímu gólu. Ve 44. minutě nabídla domácí obrana příliš volného prostoru postupujícímu Limniosovi, jenž střelou z hranice pokutového území otevřel skóre. Úvodní gól dal už v březnovém vzájemném utkání (3:0) v Xanthi.

I druhý poločas zahájili lépe domácí a v 50. minutě se dočkali kýženého vyrovnání - po Ladrově centru skóroval "utajenou" hlavičkou o tyč Takács. "Cítil jsem, že můžeme zápas otočit, ale dostali jsme dva naprosto stejné góly. Ke koukání to asi moc nebylo, ale myslím si, že jsme měli více šancí a měli jsme je využít. My to neudělali, Řekové ano," uvedl Takács.

Řekové okamžitě přidali a krátce nato si vzali vedení zpět. Po rychlé akci se k míči dostal Tsimikas a také on otřel gólovou střelu o tyč. "Po gólu do šatny jsme si řekli pár slov a z rychlého centru a důrazu před brankou jsme vyrovnali. Ale pak zkušenost soupeře, nebo naše menší kvalita zapříčinila, že jsme dostali další jak přes kopírák," přidal trenér Lavička.

Po vedoucí brance se favorizovaný soupeř stáhl do obrany a otěže znovu převzali čeští fotbalisté, kteří byli v 58. minutě blízko vyrovnání, ale Takács hlavou těsně minul. V závěru pak národní tým vrhl všechny síly do útoku a mohl inkasovat potřetí, ale Andrutsosovo sólo zastavil brankář Staněk. Na opačné straně se pak ještě vytáhl Kotsaris po střele Trubače.

"Zápas hodnotím ze dvou pohledů. Herně jsme nepropadli, protože jsme chtěli odčinit výsledek a výkon z Řecka, ale rozhodla produktivita," pokračoval Lavička. "Ale postup jsme si dneska neprohráli. Ten jsme ztratili už dříve v jiných duelech," dodal český kouč.

Česku po první prohře před vlastními příznivci v kvalifikaci patří dvě kola před koncem v tabulce třetí místo se ztrátou šesti bodů na druhé Chorvatsko, s nímž má horší vzájemnou bilanci. S náskokem tří bodů vede Řecko. Na šampionát v Itálii přímo postoupí jen vítězové skupin, nejlepší čtyři mužstva z druhých míst devíti skupin čeká baráž.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:

1. skupina: ČR - Řecko 1:2 (0:1)
Branky: 50. Takács - 44. Limnios, 55. Tsimikas. Rozhodčí: Dingert - Pickel, Christ (všichni Něm.). ŽK: Kulhánek - Chatzidiakos, Tsimikas. Diváci: 2038. 

ČR: Staněk - Matějů, Král, Lischka, Helešic - Matoušek, Kulhánek (66. Květ), Hašek (66. Trubač), Takács, Ladra (79. Zajíc) - Pulkrab. Trenér: Lavička.

Řecko: Kotsaris - Saliakas, Pasalidis, Nikolau, Tsimikas - Lampru (73. Manthatis), Chatzidiakos, Andrutsos, Karachalios, Limnios (87. Kiriakopulos) - Vergos (63. Kotsopulos). Trenér: Nikopolidis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články