Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Postupové naděje žijí, Češi uhráli s Itálií remízu. Pomohl vlastní gól i dvě červené

Lvíčata zvládla úvodní duel šampionátu proti Itálii, který před startem turnaje mnozí označovali jako klíčový pro postup ze skupiny, a s favorizovaným týmem z Apeninského poloostrova uhrála i s velkou dávkou štěstí remízu 1:1. V závěru utkání Češi přežili hned několik velkých šancí Italů, a to přes to, že ti dohrávali bez dvou vyloučených hráčů. O jediný gól českého týmu se postaral Ital Maggiore, který nechtíc poslal centr Adama Karabce do vlastní sítě.

Martin Vitík v duelu s Itálií
zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

V české základní sestavě nastoupil na pozici stopera sparťan Vitík, který si odbyl v jednadvacítce debut. Už po necelých dvou minutách ale jen sledoval, jak vypálil Scamacca z přímého kopu nad branku.

V 11. minutě po standardní situaci Ladislav Krejčí poslal míč před branku na volného Lingra, jehož vychytal gólman Carnesecchi. "Bohužel jsem nečekal, že mi míč spadne na nohu, odrazil se přímo do gólmana. Škoda, příště třeba bude více štěstí," uvedl Lingr, který následně neskóroval ani po střele zpoza vápna.

Na druhé straně zase Jedlička vyrazil Scamaccovu střelu. Po rohovém kopu italský útočník hlavičkoval do Vitíkovy ruky, rozhodčí ale penaltu neodpískal.

V 31. minutě se Italové prosadili. Šulc na půlce u postranní čáry přišel o míč, kapitán Cutrone přihrál za obranu na Scamaccu, který obehrál vyběhnutého Jedličku a otevřel skóre. Následně Jedlička odvrátil Cutroneho střelu na roh.

Po hodině hry zakončil Scamacca ve vápně těsně vedle. V 70. minutě se prosadil Lingr, kvůli ofsajdu však gól neplatil. Poté Zappa z úhlu zamířil nad. V 75. minutě se výběr trenéra Karla Krejčího dočkal vyrovnání. Karabec nacentroval z přímého kopu do vápna a záložník Maggiore hlavou přehodil Carnesecchiho.

Vzápětí Jedlička vytáhl Tonaliho střelu z přímého kopu a střídající Bellanova se k odraženému míči nedostal. Poté český gólman zastavil Gabbiovu hlavičku. V 84. minutě Tanoli přímo před zraky asistenta rozhodčího šlápl na ležícího Šašinku a od hlavního sudího uviděl červenou kartu. Italové však v oslabení paradoxně přidali na tempu a hnali se za rozhodujícím gólem, který naštěstí pro "lvíčata" nepřišel.

Do rány střídajícího Raspadoriho se vložil Maggiore, vlastní gól ale neodčinil, protože Jedlička pohotově zasáhl. Scamacca zase před vápnem střílel vedle a stejně dopadl i Salův pokus v šestnáctce. Těsně před závěrečným hvizdem uviděl druhou žlutou kartu Marchizza.

V sobotu se Češi utkají s domácím Slovinskem, které s Maďarskem šampionát hostí. Skupinu B zakončí o tři dny později soubojem se Španělskem. Obhájce zlata v souběžně hraném zápase zdolal Slovince 3:0. Kvůli pandemii koronaviru se šampionát hraje bez diváků.

Dva nejlepší týmy ze čtyř základních skupin projdou do osmičlenného play-off, které se uskuteční ve druhé fázi turnaje, od 31. května do 6. června.

"Vstup do turnaje je vždycky důležitý. Itálie je určitě se Španělskem favoritem skupiny. Kluky můžu jenom pochválit za to, že se nezalekli silného soupeře a že máme první bod," řekl na on-line tiskové konferenci trenér Karel Krejčí. "Teď uděláme maximum pro to, abychom se připravili na Slovince a měli ve třetím zápase možnost hrát o čtvrtfinále, to je hlavní cíl," dodal.

ČR - Itálie 1:1 (0:1)

Branky: 75. vlastní Maggiore - 31. Scamacca. Rozhodčí: Higler - Van Zuilen, Balder (všichni Niz.). ŽK: Vitík, Bucha, Janošek - Zappa, Marchizza, Del Prato. ČK: 84. Tonali, 90.+4 Marchizza (oba Itálie). Bez diváků.

ČR: Jedlička - Vitík, Chaluš, L. Krejčí - Holík (49. Granečný), Bucha, Karabec (78. Drchal), Sadílek, Šulc - Lingr, Šašinka (89. Janošek). Trenér: K. Krejčí.

Itálie: Carnesecchi - Del Prato, Gabbia, Marchizza - Zappa (73. Bellanova), Frattesi (66. Rovella), Tonali, Maggiore (89. Pobega), Sala - Scamacca, Cutrone (73. Raspadori). Trenér: Nicolato.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články