Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Postup ze skupiny C vybojovaly týmy Anglie a USA

Pretoria – Poslední série zápasů skupiny C na mistrovství světa ve fotbale vyřešila další 2 postupová místa, která tentokrát vyplní anglicky mluvící fotbalisté. Po shodné výhře 1:0 si ve svých zápasech zajistili účast v osmifinále týmy USA a Anglie. Američany v utkání s Alžírskem uklidnil až v první minutě nastaveného času Landon Donovan. Minutu poté ještě dostal červenou kartu kapitán Alžírska Antar Jahjá za protesty. Američané postupují z prvního místa, mají lepší skóre než druhá Anglie, nad kterou po předchozích dvou remízách visela hrozba vyřazení již po základních skupinách. Postup zajistil v první půli útočník Jermain DeFoe. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Reportáž z utkání Slovinsko - Anglie sledujte zde

Reportáž z utkání USA - Alžírsko sledujte zde

Zatímco Alžířané vsadili v rozhodujícím duelu na úspěšnou sestavu z utkání s Anglií, americký kouč Bob Bradley přichystal změny. Potrestaného útočníka Findleyho nahradil Gomes, záložníka Torrese zase Edu a v obraně Onyewa zastoupil Bornstein. Američtí fotbalisté se museli na trávníku stadionu v Pretorii cítit jako doma, v hledišti měli obrovskou podporu svých příznivců. Ale stejně jako v prvních dvou zápasech nezačali dobře. V šesté minutě Búghirrův dlouhý míč za obranu propadl za stoperskou dvojici na Džibbúra, který pohotově vypálil a překonal gólmana Howarda, ale jeho rána skončila na břevně americké branky. Hráči USA tedy přestáli pro ně tradičně nešťastný začátek střetnutí; v minulých zápasech na MS totiž inkasovali ve čtvrté a 13. minutě.

Hrál se poměrně svižný fotbal a ve 20. minutě po Altidoreově akci se Gomes ocitl sám před brankářem Mbuhlim, ale ve stoprocentní šanci namířil jen do něj. Po následné střele poslal míč do sítě Dempsey, ale americkou radost zkazil praporek rozhodčího a sporný ofsajd. Afričané se snažili často střílet z větší vzdálenosti, což jim soupeř umožnil nedůsledným bráněním. Džibbúrovu ránu však Howard snadno vyrazil na roh a Zjaní mířil nad. Američané byli nebezpečnější. Po rychlém útoku pálil opět Dempsey, ale jeho střelu skvěle zneškodnil Mbuhli. Krátce poté po spolupráci Bradleyho s Donovanem vysoko přestřelil Altidore.

Hráči obou celků se určitě v poločase dozvěděli stav druhého zápasu skupiny, který shodně pro oba týmy v Pretorii znamenal, že k postupu vede jen tříbodový zisk. I proto se hrál oboustranně ofenzivní fotbal s mírnou převahou USA, a to hlavně proto, že Američané soupeře přehrávali ve středu hřiště. V 57. minutě se Altidore prohnal kolem Búghirry, ale Dempsey v jasné šanci rozezvučel jen tyč a opakovanou ránu poslal vedle. Soupeři s přibývajícími minutami zcela vsadili na jednu kartu, útočný fotbal, a hra se přelévala rychle od branky k brance. Buddleovu hlavičku chytil Mbuhli, střelu Zjaního zneškodnil Howard.

Američané v závěru vystupňovali tlak, měli i další šance, ale naložili s nimi stejně jako s předešlými. Až v nastaveném čase bylo jejich úsilí přece jen korunováno úspěchem, když nejzkušenější hráč týmu Donovan po rychlém protiútoku prostřelil alžírského gólmana a na poslední chvíli zajistil USA postup. "Kluci se nikdy nevzdávají a dnes to znovu ukázali. Měl jsem obavy, že bychom mohli skončit a opustit šampionát s prázdnýma rukama," řekl po utkání kouč USA Bob Bradley.

Angličany povzbudil až vstřelený gól

Trenér Anglie Fabio Capello udělal v základní sestavě tři změny oproti nepovedenému bezbrankovému utkání s Alžírskem. Místo distancovaného stopera Carraghera nastoupil Upson, krajního záložníka Lennona nahradil Milner a v útoku se namísto Heskeyho objevil Defoe. Angličané, kteří nepostoupili ze skupiny naposledy na MS 1958, vstoupili do zápasu v netradičních rudých dresech velice nervózně. První šanci zápasu měli v sedmé minutě Slovinci, ale se střelou záložníka Birsy doprostřed branky si bez větších problémů poradil devětatřicetiletý gólman James.

Z první velké anglické příležitosti padl ve 23. minutě důležitý vedoucí gól. Milner z pravé strany nacentroval na neubráněného útočníka Defoea, který z voleje propálil slovinského brankáře Samira Handanoviče a premiérovou trefou na turnaji se odvděčil Capellovi za zařazení do základní sestavy. Tento okamžik hráče Albionu povzbudil a v dalším průběhu poločasu převzali iniciativu. Aktivní byl především záložník Aston Villy Milner, jehož další nebezpečný centr odvrátila slovinská obrana a dorážející Lampard z dálky netrefil odkrytou branku. Po půlhodině hry dvakrát zazářil slovinský gólman, jenž vyrazil jak dělovku Defoea, tak umístěnou střelu kapitána Gerrarda.

Fabio Capello:

0"Výkon týmu byl výborný a já jsem velmi, velmi šťastný. Tento tým hrál společně, snažil se společně a bojoval společně. Konečně jsem znovu našel tým, co znám. Můžeme teď postoupit proti komukoli, protože mysl hráčů je teď volná. Bez strachu a pochyb."

Už v úvodu druhého poločasu mohli Angličané zdvojnásobit vedení, ale Defoe mířil po rychle rozehraném Rooneyho rohovém kopu těsně vedle. Další spolupráce útočníků skončila až za brankovou čarou, ale gól nebyl uznán pro Rooneyho ofsajd. Kritizovaný útočník Manchesteru United měl největší šanci v 58. minutě, ale sám před brankářem trefil nepovedenou střelou pouze tyč a ani dnes se nedočkal premiérové trefy na šampionátu. Jeho výkon se ale stejně jako hra celého týmu oproti předchozím utkáním zlepšil.

Slovinci se do hry ani v druhé půli příliš nedostávali a anglickou branku ohrožovali pouze z dálky a ze standardních situací. Zřejmě největší příležitost na vyrovnání měl v 68. minutě útočník Novakovič, ale jeho střelu i dorážku střídajícího spoluhráče Dediče zablokovala soupeřova obrana.

V závěrečné dvacetiminutovce se hra uklidnila a Angličané těsné vedení uhájili. Vzhledem k výhře USA nad Alžírskem skončili svěřenci trenéra Capella na druhém místě a v osmifinále se střetnou s vítězem skupiny D. Slovinci, kteří měli před posledním utkáním nejlepší výchozí pozici, skončili stejně jako před osmi let ve skupině. Až po závěrečném hvizdu se dozvěděli, že Američané skórovali a na poslední chvíli je připravili o postup.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články