Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Postup na MS si může zajistit hned čtveřice evropských týmů

Praha - Fotbalisté Itálie, Německa, Nizozemska a Švýcarska mohou už v úterý slavit jako první evropské celky postup na mistrovství světa 2014 v Brazílii. Potřebují k tomu ale zvládnout své kvalifikační zápasy.

Itálie ještě nikdy nepostoupila na MS dvě kola před koncem kvalifikace. Tentokrát se jí to může povést, pokud doma v Turíně porazí český výběr. Pak si udrží minimálně sedmibodový, tedy nedostižný náskok před Bulharskem. Ve skupině C potřebuje Německo k jistotě postupu vyhrát na hřišti Faerských ostrovů a zároveň doufat, že Švédsko ztratí body v Kazachstánu.

"Máme na Švédsko pět bodů a ještě s ním budeme hrát. Proto jsem přesvědčen, že i kdybychom si postup nezajistili teď, tak že skupinu vyhrajeme každopádně," prohlásil kouč německé reprezentace Joachim Löw, který bude postrádat hned šest záložníků včetně Marka Reuse, který nově vypadl ze hry kvůli zranění.

V ještě výhodnější pozici je Nizozemsko, kterému ve skupině D stačí i bod proti Andoře, pokud Rumunsko prohraje v Turecku a Maďarsko nevyhraje nad Estonskem. Dá se však předpokládat, že Nizozemci nad Andorrou s přehledem vyhrají, pak by je o jistotu postupu připravila jen výhra Turecka nad Rumunskem.

Hodně zamotaná je skupina E, ale i z ní už může vzejít postupující, a to Švýcarsko. To potřebuje vyhrát v Norsku, ale zároveň aby duel Albánie s Islandem skončil remízou a Slovinsko nevyhrálo na Kypru. Alespoň přiblížit se minimálně baráži může Anglie, pokud dokáže vyhrát na hřišti Ukrajiny.

Bude to však mít o to složitější, že má problém s poskládáním útoku. Ke zraněným Waynu Rooneymu a Danielu Sturridgeovi přibyl potrestaný Danny Welbeck. Šanci tak zřejmě znovu dostane Rickie Lambert, který v jedenatřiceti letech poprvé nakukuje do národního týmu. V obou dosavadních zápasech však skóroval.

Jistotu minimálně baráže pak může mít ve skupině I Francie, pokud vyhraje v Bělorusku. Pak už by jen na dálku bojovala se Španělskem o přímý postup, o ten by se ale úřadující mistři světa mohli připravit, jen pokud by prohráli buď v Gruzii, či Bělorusku. K výhře v Bělorusku však potřebuje Francie konečně prolomit střelecké trápení, které trvá už 478 minut. Má tak blízko k tomu, aby pokořila nelichotivý rekord z roku 1925, kdy reprezentace čekala na gól přesně 500 minut.

"Já se nezajímám o rekordy a statistiky. Rozhodně to není něco, co by mi nedovolilo spát. Mě zajímají jen výsledky. Nechci gól, abychom se vyhnuli nějakému rekordu, ale proto, abychom vyhráli," řekl francouzský trenér Didier Deschamps.

Úterní program evropské kvalifikace na MS 2014 ve fotbale:

Skupina A: 20:30 (Skopje) Makedonie - Skotsko, 20:45 (Cardiff) Wales - Srbsko,

Skupina B: 18:00 (Jerevan) Arménie - Dánsko, 20:00 (Ta'Qali) Malta - Bulharsko.

Skupina C: 18:00 (Astana) Kazachstán - Švédsko, 20:45 (Vídeň) Rakousko - Irsko, 20:45 (Tórshavn) Faerské ostrovy - Německo.

Skupina D: 20:00 (Bukurešť) Rumunsko - Turecko, 20:30 (Budapešť) Maďarsko - Estonsko, 20:30 (Andorra la Vella) Andorra - Nizozemsko.

Skupina E: 19:00 (Oslo) Norsko - Švýcarsko, 20:30 (Nikósie) Kypr - Slovinsko, 21:00 (Reykjavík) Island - Albánie.

Skupina F: 17:00 (Petrohrad) Rusko - Izrael, 20:15 (Lucemburk) Lucembursko - Severní Irsko.

Skupina G: 17:30 (Marijampole) Litva - Lichtenštejnsko, 20:15 (Žilina) Slovensko - Bosna a Hercegovina, 20:45 (Pireus) Řecko - Lotyšsko.

Skupina H: 20:45 (Kyjev) Ukrajina - Anglie, 20:45 (Serravalle) San Marino - Polsko.

Skupina I: 19:00 (Tbilisi) Gruzie - Finsko, 21:00 (Gomel) Bělorusko - Francie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články