Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Posledním vítězem Poháru UEFA je Šachtar Doněck

Istanbul - Posledními vítězi Poháru UEFA se stali fotbalisté ukrajinského Šachtaru Doněck. V istanbulském finále porazili Werder Brémy 2:1 po prodloužení. Vítězný gól vstřelil v 97. minutě Jadson. Z vítězství v soutěži se jako šestý český fotbalista v historii raduje Tomáš Hübschman, přestože do utkání nemohl kvůli trestu za žluté karty nastoupit. Vítězný tým získal 2,5 milionu eur.

Mnoho expertů na rozdíl od bookmakerů tipovalo kvůli systému hry před zápasem jako favorita ukrajinský klub a začátek utkání jim dával za pravdu. Každá akce Doněcku jako by byla nad síly pomalejších německých obránců a trenér Schaaf několikrát jen zoufale sledoval, jak jeho svěřenci nestíhají brazilský útočný roj v podání soupeře.

Werder sice opticky po čtvrthodině hru vyrovnal, jenže pak přišla Willianova mazácká ulička, Luiz Adriano dokázal včas přelobovat brankáře Wieseho a dostat oranžový tábor v hledišti do radostného varu. Brémští však měli jiné přednosti: důslednost v osobních soubojích na hranici šestnáctky jim vynesla v 35. minutě trestný kop a ten obránce Naldo přetavil ve vyrovnávací gól. Výrazně se na něm podílel gólman Pjatov, jenž nedokázal zkrotit tvrdou střelcovu ránu a míč vyboxoval za svá záda.

V gólmanech byl největší rozdíl mezi oběma týmy, což několikrát v průběhu utkání prokázal Wiese: před poločasem skvěle vyboxoval na roh ránu Lewandowského, krátce po pauze zase zlikvidoval Jadsonův trestný kop i pokus stejného hráče čtvrt hodiny před koncem druhé půle. Vytáhl se ale také gólman Pjatov, jenž vyrazil skvěle umístěnou Pizarrovu hlavičku.

Brémám před koncem prodloužení rozhodčí neuznali gól

Zápas dospěl do prodloužení, v němž měl první šanci znovu Šachtar, jenže na Ilsinha znovu vyzrál brankář Wiese. Jenže i on už byl krátký na akci Srny a Jadsonovu dorážku z deseti metrů: na míč si sice sáhl, ale už nedokázal zabránit jeho cestě do sítě.

Brémy sice měly okamžitě nato velkou šanci, jenže tu neproměnily a Šachtar pak začal klidnou hrou držet náskok, který soupeř již nedokázal smazat. Dobré práci defenzivy ukrajinského klubu napomáhal i nedostatek invence Werderu, který sice dvě minuty před koncem nastavení vyrovnal, ale gól nebyl kvůli faulu uznán.

A parta kolem Hübschmana mohla začít slavit největší úspěch klubové historie. Jen kouč Lucescu se radoval z velkého triumfu již podruhé.

Šachtar Doněck - Werder Brémy 2:1 po prodl. (1:1, 1:1)

Branky: 25. Luiz Adriano, 97. Jadson - 35. Naldo. Rozhodčí: Medina Cantalejo - Guadamuro, Perez Del (všichni Šp.). ŽK: Srna, Lewandowski, Ilsinho - Frings, Fritz, Tziolis, Boenisch. Diváci: 52.000 (vyprodáno).

Hráč Šachťaru Luiz Adriano se raduje z gólu
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články