Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Poslední test před závěrečnou přípravou. Čechy prověří Ibrahimovič a silní Švédové

Stockholm - Jednu z posledních šancí přesvědčit Pavla Vrbu o nominaci na mistrovství Evropy mají čeští reprezentanti. Utkání ve Švédsku bude poslední před závěrečnou přípravou v květnu, kdy už trenér národního týmu nebude se složením kádru příliš experimentovat. České fotbalisty, kteří nastoupí prakticky v kompletně obměněné sestavě oproti Skotsku, přitom čeká náročný zápas proti kvalitnímu soupeři s útočníkem světové extratřídy Zlatanem Ibrahimovičem. Přímý přenos sledujte na ČT sport a na našem webu od 20:20.

Pavel Kadeřábek v národním dresu
zdroj: ČTK autor: Kolařík Stanislav

Zápas ve Švédsku je pro české fotbalisty poslední před květnovou přípravou, která už by měla probíhat v užším kruhu hráčů. "Na soustředění v Rakousku a po něm hrajeme tři utkání a tam už se sestava určitým způsobem tvořit bude a bude to trošku jiné. Ale necelé tři měsíce před mistrovstvím Evropy si hráči ten prostor určitě zaslouží," popisuje Vrba.

A jednu z posledních šancí přesvědčit trenéra vnímají i hráči, i když rozdílně. "Každý se chce ukázat, předvést maximum. Tak to mají všichni nastavené v hlavách, všichni by se tam (na Euro) chtěli podívat," líčí Ladislav Krejčí. "Vnímám to jako šanci, ale podle jednoho zápasu navíc trenér nominaci dělat nebude. Zbydou přes dva měsíce do turnaje a stát se může spousta věcí. Nebude to stěžejní," míní naopak Daniel Kolář.

Reprezentační výběr proti Skotsku Pavla Vrbu příliš nepřesvědčil, když prohrál 0:1, a to hlavně v útoku. Češi hráli proti poměrně pasivnímu skotskému bloku, což národnímu týmu podle Vrby příliš nevyhovuje. Navíc se na turnaji potká spíše s týmy, které budou hrát aktivně.

"Víc nám vyhovuje hrát spíše ze zabezpečené obrany. Ten způsob hry je nám milejší a řekl bych, že i v těch zápasech v kvalifikaci jsme byli úspěšní, když jsme vycházeli ze zajištěné obrany. Je to asi i o kvalitě ofenzivních hráčů," připustil kouč. 

Trenér národního týmu i proto velkou část tréninků a hodiny přípravy u videa před Švédskem věnoval ofenzivě. "Myslím, že se projevuje, že někteří nehrají tolik, jak byli zvyklí na podzim. Máme ale ještě dostatek času. Věřím, že až se uzdraví ti zranění a zkušení hráči, ofenziva do té plné obrany se díky tomu zlepší. I když na ME spíš budeme hrát do otevřené obrany," mínil po utkání se Skotskem Vrba. 

Velkým testem ale kromě ofenzivy projde i obrana, která se bude muset vypořádat s jedním z nejlepších útočníků světa Zlatanem Ibrahimovičem. Vrba již dříve deklaroval, že by si přál, aby forvard PSG nastoupil. 

"Ukázali jsme hráčům sestřihy jeho posledních dvou utkání v kvalifikaci s Dánskem. Myslím, že v těch zápasech ukázal vše, co v něm je. Hráči samozřejmě ví o jeho kvalitách a bude to pro nás velká zkouška před mistrovstvím Evropy," myslí si Vrba.

Do zápasu ve Švédsku by nyní měli nastoupit jen dva hráči, kteří dostali šanci na Letné proti Skotsku. "Dva hráči, kteří hráli proti Skotsku, nastoupí od začátku i v tomto utkání. Ale jinak to bude zase vlastně nová jedenáctka, protože si myslím, že my ve svém středu nemáme individuality, které by výrazně převyšovaly ty druhé," soudí Vrba.

Vrba ale nechce v sestavě improvizovat jen proto, že může. Česká reprezentace pod jeho vedením vyhrála jen jeden přípravný zápas z osmi, zato v soutěžních utkáních je již bilance zcela odlišná. A reprezentační trenér se proto touto zkušeností hájí.

"Beru přípravná utkání na to, aby dostali prostor všichni hráči, aby se ukázali, jak na tom doopravdy jsou. Beru přípravná utkání tak, abychom byli připraveni třeba tak jak s Nizozemskem. S USA jsme prohráli přípravné utkání a pak se nám podařilo kvalifikační s Holandskem," argumentuje Vrba.

Švédsko by podle českých reprezentantů mělo nabídnout velmi odlišné herní pojetí než Skotsko. "Bude to něco jiného než ten ostrovní fotbal. Skotové se v deseti zatáhli, Švédové budou chtít hrát fotbal," soudí obránce Daniel Pudil.

Hlavně však v případě Švédska českou reprezentaci čeká silný tým, který nechyběl na žádném z posledních pěti mistrovství Evropy. Národní tým, který se prezentuje dobře organizovaným a obětavým pojetím hry, přitom mohou doplnit hráči, kteří na české půdě loni ovládli Euro do 21 let.

Národní tým se po utkání ve Stockholmu sejde až 23. května před závěrečným soustředěním v Rakousku před Eurem ve Francii. V té době už bude známa třicetičlenná širší nominace na Euro, kterou je třeba nahlásit do 11. května. Na soustředění odehraje český tým dva zápasy a pak ještě zřejmě domácí generálku před mistrovstvím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články