Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Portugalky se s USA rozešly bez branek a končí ve skupině, Nizozemky deklasovaly Vietnam 7:0

Nizozemské fotbalistky na mistrovství světa deklasovaly Vietnam 7:0 a postoupily do osmifinále jako vítězky skupiny E. Druhé místo a účast ve vyřazovací části si zajistily Američanky, kterým v přímém souboji s Portugalskem stačila bezbranková remíza. Ze skupiny D se kvalifikovaly do osmifinále Angličanky a Dánky. "Lvice" rozdrtily Čínu 6:1 díky dvěma gólům a třem asistencím Lauren Jamesové, Seveřanky zdolaly Haiti 2:0.

Nizozemky zápas v novozélandském Dunedinu rozhodly už v prvním poločase, ve kterém nastřílely Vietnamu pět branek. Postupně se trefily Martensová, Snoeijsová, Brugtsová, Roordová a van de Donková.

Po změně stran za favorizovaný evropský tým znovu skórovaly Brugtsová s Roordovou. Debutující Vietnamky prohrály i třetí duel na turnaji bez vstřeleného gólu.

Američanky nedokázaly v Aucklandu proti nováčkovi z Portugalska potvrdit roli favoritek, navíc byly blízko od toho, aby prohrály a poprvé v historii skončily už ve skupině. Na začátku nastaveného času ale střídající Portugalka Capetaová trefila pouze tyč. "Víme, že jsme nebyli dost dobří, s tímhle výkonem nejsme spokojení. Ale postoupili jsme do vyřazovací fáze a musíme se posunout dál a myslet na další utkání," řekl trenér Američanek Vlatko Andonovski.

Angličanky v Adelaide ovládly už úvodní dějství. Jamesová nejprve asistovala u branek Russoové a Hempové a ještě před pauzou sama zvýšila na 3:0. Po změně stran a snížení Číňanek z penalty rozjetá útočnice Chelsea přidala další gól a asistenci u trefy střídající Kellyové. Skóre uzavřela Dalyová. Ostrovní výběr zvítězil i potřetí a ovládl skupinu D. Číňanky utrpěly nejtvrdší porážku na MS, kde poprvé nepostoupily do play-off.

O triumfu Dánek v Perthu rozhodla kapitánka Harderová ve 21. minutě z pokutového kopu. Pojistku přidala až v 10. minutě nastavení střídající Troelsgaardová. Haiťanky skončily na svém premiérovém světovém šampionátu bez bodu a vstřelené branky. 

V osmifinále se Anglie utká s Nigérií a Dánsko s Austrálií, spolupořadatelem turnaje. Nizozemsko a USA narazí na týmy ze skupiny G, o které se rozhodne až ve středu.

Výsledky:

Portugalsko – USA 0:0, Nizozemsko – Vietnam 7:0 (5:0), Čína - Anglie 1:6 (0:3), Haiti - Dánsko 0:2 (0:1).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články