Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Portugalci s Brazílií dokráčeli k postupu smírně, \"Sloni\" přehráli KLDR 3:0

Johannesburg/Durban – Skupina G, kterou fotbaloví znalci již před začátkem mistrovství světa ve fotbale označili jako "skupinu smrti", vyšle do osmifinálových bojů favorizované týmy Portugalska a Brazílie, i když dnešní ostře sledovaný souboj nenabídl očekávanou atraktivitu. Zápas o celkového vítěze skončil bezbrankovou remízou. Výsledek zajistil Jihoameričanům prvenství ve skupině a jejich evropskému soupeři druhé místo, o které by však Portugalsko nepřišlo ani v případě porážky. V souběžně hraném utkání by totiž Pobřeží slonoviny muselo proti KLDR předvést nevídanou kanonádu, svého soupeře však porazilo "pouze" 3:0. Informace o mistrovství najdete také na serveru msfotbal.cz.

První poločas očekávaného souboje Brazílie s Portugalskem byl plný tvrdých soubojů a sudí musel ukázat sedm žlutých karet. Po pauze si oba týmy už pouze hlídaly poklidný postup do osmifinále. Dlouho před šampionátem byl zápas očekáván jako velký souboj týmů plných fotbalových techniků, ale místo toho se na hřišti především jiskřilo. Brazilci měli fotbalově navrch, už před přestávkou si vytvořili dvě velké šance, ale diváci byli především svědky zbytečných faulů i simulování, což mexický rozhodčí Archundia tvrdě trestal žlutými kartami. Do poločasu jich stačil rozdat sedm.  

Reportáž z utkání Brazílie - Portugalsko sledujte zde

Reportáž z utkání Pobřeží slonoviny - KLDR sledujte zde

Portugalci jako by se nabažili předchozí sedmibrankové kanonády do sítě KLDR, která jim prakticky zajistila postup do osmifinále. Obavy ze hry favorizované Brazílie na nich byly až příliš patrné a v jejich pojetí převládala defenziva. Přesto se Brazilci dokázali dostat ještě před pauzou do dvou šancí a především Nilmar byl ve 30. minutě při zaběhnutí za obranu blízko gólu, ale jeho dorážku k bližší tyči vyrazil brankář Eduardo na tyč a na roh. O něco později měl slibný pokus Luís Fabiano, ale hlavičkoval jen mimo.

Portugalská hra dopředu byla spíše stínohrou. Do přestávky Evropané vyprodukovali jeden nevydařený střelecký pokus Tiaga a nafilmovaný pád téhož hráče v pokutovém území, za který dostal žlutou kartu. Všechny statistické ukazatele hovořily pro Jihoameričany, ale ani oni se střelecky nedokázali prosadit. Výjimečný portugalský výpad předvedl Ronaldo krátce po pauze, ale jeho akce po levé straně skončila nevydařenou zpětnou kličkou. V 60. minutě se ale nečekaně Portugalci dostali do šance, které předcházel obranný zákrok Lúcia. Jím vypíchnutý míč získal osamocený Meireles, ale sám před brankářem uspět nedokázal.

Brazilci už se nikam nehnali a soustředili se především na důkladnou obrannou práci, která jim přinesla první místo ve skupině. K nelibosti více než šedesáti tisíc diváků v hledišti. Nejnebezpečnější pokus druhého poločasu přinesla tečovaná rána střídajícího Brazilce Ramirese, kterou ale pohotový Eduardo vytlačil na roh.

Útok na rekordní výhru týmu kolem Drogby nevyšel

Fotbalový zázrak v Nelspruitu se nekonal, i když zejména v první půli úplně nereálný nebyl. Honbu za smazáním devítigólového deficitu na Portugalsko zahájili "Sloni" energicky. Bázlivého soupeře od první minuty přikovali před jeho pokutové území a už po 50 sekundách se vyznamenal gólman Ri Mjong-kuk, který nohou zlikvidoval velkou šanci Keitovi. Afričané měli v poli drtivou převahu. Ačkoliv soupeř měl defenzivu založenou na netradiční pětičlenné linii, kterou před vápnem doplňovali i tři záložníci, naivní způsob bránění Drogbovi a spol. nečinil žádné problémy.

Pokud by fotbalisté Pobřeží slonoviny měli lepší koncovku, více než polovinu brankového manka mohli zlikvidovat do poločasu. Síť se však vlnila jen dvakrát. Ve 14. minutě zakroutil Yaya Touré technickou ránu vnitřní falší přesně k tyči a o šest minut později Romaric hlavou dorazil Drogbovu bombu do tyče. Drogba jednou skóroval i sám, ale stál v ofsajdu a gól neplatil. Romaric trefil z dálky tyč a o brankovou konstrukci se otřela také Gervinhova rána.

Korejci po ostudné prohře 0:7 s Portugalskem na ofenzivu snad ani nemysleli. Do útoku se vydávali maximálně ve třech hráčích, přesto jednou nebyli daleko čestného úspěchu, když technický pokus Hong Jong-čo z trestného kopu lízl tyčku. Jednostranný ráz zápasu se trochu změnil po přestávce. Asijský celek už nebyl tak pasivní a ustrašený a vytlačil soupeře dál od své branky. Tu ohrozil dalekonosným pokusem jen Romaric, brankář byl ale ve střehu.

V závěrečné desetiminutovce už outsiderovi skupiny znovu docházely síly. Velkou možnost sice prováhal Čong Te-se, který neprostřelil Barryho, ale pak byla korejská branka v ohni střel. Padl už jen jediný gól, když střídající Kalou po centru ze strany nohou přehodil brankáře. Trefa Dindaneho nebyla pro ofsajd uznána.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články