Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Pořadatelství Kataru v ohrožení, na prošetření tlačí FIFA důležitý sponzor

Kolem fotbalového mistrovství světa v Kataru 2022 se utahuje smyčka. Nad volbou Kataru se od samého začátku vznášelo podezření z korupce, v posledních dnech se ale stupňuje tlak na prošetření volby. Nově žádá důkladné vyšetření i jeden z nejštědřejších sponzorů mezinárodní fotbalové federace FIFA firma SONY.

Katarský stadion v Dauhá
zdroj: Getty Images autor: Adam Pretty

Rozhodnutí uspořádat mistrovství světa v roce 2022 ve vyprahlé zemi bez potřebné fotbalové infrastruktury vyvolávalo údiv již od roku 2010, kdy byl výběr Kataru uveřejněn. FIFA navíc nedávno přišla s návrhem, že kvůli až padesátistupňovým vedrům bude muset šampionát přesunout z léta na zimu, což by znamenalo přerušení všech fotbalových lig, a hlasy ohrazující se proti pořadatelství Kataru ještě zesílily.

Před pár dny britské noviny Sunday Times přišly s tvrzením, že mají k dispozici maily a účty, ze kterých vyplývá, že bývalý šéf asijského fotbalu uplatil funkcionáře FIFA celkem pěti miliony dolarů. Čím dál tím hlasitěji se tak začíná ozývat názor, že pořadatelství Kataru by mělo projít novou volbou. Teď prošetření požaduje i jeden z největších sponzorů a pod tlakem peněz se možná rozhýbe celý dlouho diskutovaný případ.

"Očekáváme, že FIFA se bude dál držet principů etiky a fair play," prohlásila forma Sony. Loni dostala FIFA od sponzorů 400 milionů dolarů. Dohoda se Sony letos končí a novou může jeden z šestice hlavních patronů podmínit třeba i odvoláním katarského pořadatelství. "Pokud se objeví důkazy, že ten proces byl zkorumpovaný, pak se samozřejmě bude muset přehodnotit," prohlásil předseda anglické Fotbalové asociace Greg Dyke.

Funkcionáři v roce 2010 vybírali mezi Spojenými státy, Austrálií, Jižní Koreou a Japonskem. Spolu s Katarem ale rozhodlo i o mistrovství světa 2018, o pořadatelství by tak klidně mohlo přijít i Rusko. "Pokud by se ukázalo, že se například vyměňovaly hlasy, což je proti etickému kodexu FIFA, pak by se mohl znovu otevřít i tento proces," myslí si právník Kevin Carpenter.

Je nám líto, video expirovalo.
Pochybnosti o MS v Kataru kvůli korupci

Hlavní zprávy

Nejčtenější články