Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Policisté nebudou na fotbalových stadionech ani v nové sezoně

Praha - Policie chce být i v dalším ročníku fotbalové soutěže mimo stadiony. Návrh, který znovu představili policejní prezident Oldřich Martinů a nový šéf fotbalového svazu Ivan Hašek, předpokládá přivolání uniformovaných mužů až v okamžiku, kdy by případné výtržnosti nezvládala pořadatelská služba jednotlivých klubů. Fotbalový svaz také zřídí zvláštní expertní komisi, která se bude zabývat prevencí proti extremismu, rasismu a chuligánství na stadionech. Nový ročník ligy začíná už zítra v Teplicích.

Nový orgán by měl začít působit do konce prázdnin, uvedl Hašek. "Fotbalovému svazu velmi záleží na bezpečnosti na stadionech, a proto jsme dali návrh na to, aby byla zřízena expertní komise pro prevenci extremismu a chuligánství na stadionech. Budeme tvrdě postihovat jakékoliv projevy rasismu a extremismu, jak to požaduje Evropská unie, UEFA a FIFA. Budou daleko tvrdší sankce," řekl Hašek.

Komise bude mít hlavně preventivní úkoly. "Bude do budoucna velmi úzce spolupracovat s nejvyššími představiteli policie a bude dávat fotbalovému svazu a policii podněty, abychom preventivními kroky zabránili nekalým jevům na stadionech," přiblížil Hašek. Expertní skupina začne působit do konce srpna.

Policie přijde na stadion až v nejhorším

Fotbaloví fanoušci mohou očekávat, že opatření během současné sezony budou podobná jako v jarní části ligy. Policie i Hašek žádají lepší proškolování pořadatelů a bezpečnostních pracovníků na stadionech. Prioritou bude také zlepšení kamerového systému vedoucí ke snadnější identifikaci výtržníků.

U rizikových zápasů se osvědčily lístky na jméno přímo proti občanskému průkazu, nevpuštění podnapilých osob na zápasy nebo účast policejních spotterů, kteří vytipovávají rizikové fanoušky a snaží se předcházet konfliktům.

Vyhýbavě se však Martinů i Hašek postavili k problematice placení zásahů policie, ke kterým dojde tehdy, když pořadatelská služba zápas nezvládne. Stalo se tak například při zápasu mezi Baníkem Ostrava a FC Brno. Dosud se klub s policií na zaplacení zásahu za 80 tisíc nedohodl. "V tuto chvíli je to asi otázka soudů, aby zhodnotily, jestli pořadatelská služba byla připravena, nebo nebyla, mně to v tuto chvíli nepřísluší hodnotit," uvedl Hašek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články