Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Policie zadržela bývalého šéfa ČMFS Mokrého

Brno - Policie v úterý zadržela bývalého předsedu Českomoravského fotbalového svazu a současného ředitele 1. FC Brno Pavla Mokrého, bývalého člena výkonného výboru ČMFS Václava Chválu a někdejšího náměstka ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ladislava Malého. Podle policie jsou podezřelí z trestného činu krácení daně a poplatků. Padlo také obvinění z krácení daně a Chválovi či Malému hrozí pět až 12 let vězení. Komu z nich, zatím není jasné. Mokrý, který byl propuštěn a nyní se vrací zpět do Brna, to podle svého vyjádření není. Případ prý souvisí s činností svazové společnosti Fotbal Trading. Od spekulací, že by za zadržením mohla stát nová fotbalová vláda, se už její předseda Ivan Hašek na tiskové konferenci distancoval.

"Pana Mokrého v úterý skutečně zatkla policie. Je to velké překvapení. Neznám důvody Mokrého zatčení. Čekáme na obvinění," citoval server Sedmička.cz majitele brněnského klubu Romana Prose. Zatčení se odehrálo brzy ráno.

Mokrý: Byl jsem odveden v poutech jak zločinec

Mokrý špatně vstřebával, co všechno dnes absolvoval, ale minimálně neskrýval zlobu na policisty, kteří ho zatkli. "Byl jsem odveden v poutech jako nějací zločinci, kteří se dopustí vraždy. Přitom se během dne ukázalo, že moje jméno s vyšetřováním celého případu nesouvisí a už vůbec nesouvisí nijak s mým působením ve funkci předsedy fotbalového svazu," řekl bývalý svazový funkcionář.

Štěpánka Zenklová, mluvčí státního zastupitelství:

"Policejní orgán prověřuje podezření z trestného činu krácení daně, doplatků a jiné povinné platby, z jehož spáchání jsou podezřelí členové statutárního orgánu obchodní společnosti, která zajišťuje servisní činnost v oblasti fotbalu. Policisté zadrželi tři osoby působící ve statutárním orgánu této společnosti za účelem podání vysvětlení. O trestním stíhání konkrétní osoby do této chvíle nebylo rozhodnuto, případné trestní stíhání by bylo vedeno na svobodě."

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká řekla, že je na případ ze strany žalobců uvalené informační embargo.

Příčinou zásahu mají být machinace z doby, kdy Mokrý působil ve vedení ČMFS. Důvodem zadržení trojice mužů byly mimo jiné prodeje lístků na světové a evropské šampionáty - vstupenky prý distribuovala firma Fotbal Trading. Podle Julia Kramariče, advokáta Pavla Mokrého, přišla policie s tím, že firma prodala vstupenky za 50 milionů korun a nepřiznala příjem.

Ve středu nastupuji zpět do práce, řekl Mokrý

"Vyšetřování souviselo s mým tehdejším působením ve společnosti Fotbal Trading a domněnkou, že bylo špatně nakládáno se vstupenkami. Jenže na to já neměl žádný vliv, navíc existovala řada orgánů, které celý proces schvalovaly, a to se také během šetření dnes ukázalo," dodal Mokrý, jenž je proto přesvědčen, že pro něj tímto kauza skončí. "Obviněn jsem nebyl a
ve středu nastupuji zpět do své současné práce v brněnském klubu," řekl.

Nový předseda svazu Ivan Hašek na večerní tiskové konferenci uvedl, že ráno po příjezdu do sídla svazu na něj čekali policisté a požádali ho o materiály, které se týkaly vyúčtování EURA v roce 2004, co se týče vstupenek, letenek a pobytu osob v hotelu Peňa Longa v Portugalsku. 

Hašek: Každá taková kauza fotbal poškozuje

"Není to nic příjemného, ale mnoho k tomu říct skutečně nemůžeme. Každá taková kauza ale fotbal poškozuje. Chystáme vlastní audit, my chceme začít s čistým stolem a postavíme se ke všemu čelem," uvedl Hašek. Místopředseda Jindřich Rajchl odmítl za výkonný výbor slova Mokrého advokáta Kramariče, který naznačil, že kauza souvisí se mstou nového svazového vedení. 

Policie kontaktovala i společnost Travel Service. "Vyžádala si od ní - coby smluvního leteckého dopravce ČMFS - některé dokumenty a seznamy cestujících v souvislosti s leteckou přepravou na evropský šampionát v roce 2004," sdělila mluvčí firmy Vlaďka Dufková.

Mokrý se stal předsedou fotbalového svazu na podzim 2005. Podle zainteresovaných ale ve skutečnosti pouze formálně převzal vedení od Vlastimila Košťála. Ten spolu s dalším mocným mužem českého fotbalu, Jaroslavem Vackem, zůstal dál místopředsedou a ponechal si hlavní slovo. Letos v červnu, ještě před valnou hromadou, Mokrý rezignoval a vrátil se do Brna.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články