Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Policie v Ostravě zadržela více než 300 fanoušků Sparty

Ostrava - Policie v neděli v Ostravě zadržela těsně před začátkem fotbalového zápasu Sparty s Baníkem všech více než 300 sparťanských fanoušků, kteří přijeli na zápas vlakem z Prahy. Důvodem byly slovní i fyzické útoky na policisty. Po několika hodinách zhruba 200 z nich propustila. Policejní těžkooděnci 200 sparťanských rowdies doprovodili na ostravské hlavní nádraží, kde na ně dohlíželi až do jejich odjezdu. Sparťané se do Prahy vydali vlakem zhruba v 00:30. Krátce před jejich odjezdem policisté ještě zadrželi jednoho fanouška kvůli menší potyčce, která mezi příznivci vznikla.

V neděli večer policie oznámila, že čtyři sparťanští fanoušci byli obviněni z trestného činu násilí proti úřední osobě, za což jim v případě odsouzení hrozí až čtyřleté vězení. Všichni byli propuštěni na svobodu. Dalších 119 fanoušků bylo zadrženo kvůli přestupku, protože neuposlechli výzvy policie. Jejich případy se budou projednávat ve správním řízení, hrozí jim pokuty.

Mluvčí Sparty Ondřej Kasík na tiskové konferenci po nedělním zápase řekl, že klub bude žádat od policie vysvětlení, proč byli jeho fanoušci zadrženi a nemohli sledovat zápas.


Policisté se rozhodli zasáhnout v době, kdy fanoušci Sparty byli přibližně v polovině cesty na stadion. "Neustále nás cestou slovně napadali, nadávali nám. Později došlo k fyzickému napadání, začali na nás házet světlice," řekl jeden ze zasahujících policistů. 

Policie vyčlenila z davu asi stovku nejagresivnějších příznivců Sparty a spoutala je. Nejproblematičtější fanoušci leželi pod policejním dohledem na zemi. Zbytek zůstal stát v policejním kordonu. Nejagresivnější fanoušky po jejich identifikaci začali policisté rozvážet na jednotlivá policejní oddělení v Ostravě. Velkou skupinu přibližně 200 fanoušků předvedli na policejní oddělení v Ostravě-Přívoze.

Je nám líto, video expirovalo.
Fanoušci Sparty se vrátili domů



První incidenty se odehrály už po příjezdu asi 300 sparťanů na ostravské nádraží. Řada příznivců letenského klubu byla opilá, někteří házeli na nástupišti dýmovnice, rozbili také okno vlaku. 

Zápas se konal za mimořádných policejních opatření. V ulicích Ostravy byly nasazeny stovky policistů, nad městem létal policejní vrtulník.

Fanoušci Baníku Ostrava
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články