Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Policie si posvítí na šarvátky při zápase Slovanu se Spartou

Bratislava – Slovan Bratislava bude čelit vyšetřování policie kvůli nedostatkům v organizaci utkání Evropské ligy se Spartou, které provázely výtržnosti fanoušků. Vedení slovenského mistra přitom v pondělí uvedlo, že pořadatelská služba splnila všechny podmínky, které jí ukládá zákon o organizaci sportovních akcí.

"Pořadatel má zajistit, aby se na akci nedostaly podnapilé osoby, které mohou narušit veřejný pořádek. Rovněž osoby s pyrotechnikou. To všechno bylo porušeno," citovala policejního prezidenta Tibora Gašpara slovenská média. Za porušení zákona hrozí organizátorovi pokuta.

Policejní prezident také uvedl, že klub před utkáním nesouhlasil s některými doporučeními policie. Ta například navrhovala zvýšit počet příslušníků bezpečnostní služby. Gašpar rovněž odmítl výtky, že těžkooděnci zasáhli proti výtržníkům na stadionu pozdě. "Od požadavku, který dal pořadatel, byli policisté do tří minut v sektoru," prohlásil.

Podle zákona, který na Slovensku platí od letošního února, za veřejný pořádek na stadionech odpovídá organizátor utkání. Až v případě, že situaci nezvládne vlastními silami, může o zákrok požádat policii.

Zápas, který Sparta nakonec vyhrála 3:0, byl přerušen ve 41. minutě poté, co sparťanští chuligáni prolomili dvě bariéry a vnikli mezi domácí příznivce. Situaci dostali pod kontrolu až přivolaní těžkooděnci. Bezpečnostní manažer Slovanu Marek Bednárik v pondělí přiznal pochybení pořadatelské služby. Vedení klubu zároveň ale tvrdilo, že přípravu nepodcenilo a že splnilo všechna potřebná opatření, která vyžaduje slovenská legislativa. Kromě řádění sparťanských příznivců zaměstnaly pořadatele i provokace fanoušků domácího týmu.

Kvůli výtržnostem na stadionu zahájila disciplinární komise UEFA s oběma kluby řízení, verdikt zveřejní ve čtvrtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články