Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Policie prošetří fotbalový zápas dorostenců, liga je čistá

Praha - Fotbalová asociace podala trestní oznámení na neznámého pachatele v případu patrně zmanipulovaného utkání dorostenecké ligy, ve kterém rozhodčí bezdůvodně nastavoval jedenáct minut a odpískal tři penalty. Tyto údaje navíc nezahrnul do zápisu o utkání. Na duel bylo vsazeno podezřelé množství peněz prostřednictvím asijských sázkových terminálů. Vedení asociace se také zabývalo možným zmanipulováním utkání první fotbalové ligy, nicméně došlo k závěru, že tento zápas ovlivněn nebyl. IDnes.cz to sdělil bezpečnostní manažer fotbalové asociace Martin Synecký. 

Sázková kancelář
zdroj: Isifa/Euro autor: Jan Rasch

Asociace se opírá o systém Sportradar, který po celé Evropě monitoruje vývoj zápasů a zároveň sázek na ně. "Je to sběr milionů dat během jedné vteřiny, který je vyhodnocován na základě matematické matice formou statistiky, aby ten systém byl schopen vyhodnotit odchylku od předpokládaného vývoje," vysvětlil Synecký.

Sportradar zaznamenal odchylky v utkání dorostenecké ligy mezi Ostravou a Slováckem, v němž rozhodčí Tomáš Lakomý odpískal prazvláštních jedenáct minut nastavení a které ukončil po proměněné penaltě hostů. Tyto podezřelé úkony pak rozhodčí nezanesl do zápisu o utkání.

"Jednalo se o rozhodčího, který již měl odpískáno mnoho utkání, takže nemůže mluvit o tom, že by se pouze spletl," shrnul závěry disciplinární komise i komise rozhodčích Synecký. Fotbalová asociace již podala trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Sportradar podle Syneckého potvrdil, že na dané utkání české dorostenecké byly vsazeny velké částky prostřednictvím prakticky všech velkých asijských sázkových terminálů, které jsou mimo kontrolu českých i evropských orgánů. Systém ovšem vyloučil podezřele zvýšený objem sázek na inkriminované utkání. Je tak nepravděpodobné, že by si výsledek 3:3 objednal nějaký organizovaný gang. 

Nevyloučil však to, že by si na zápas mohl vysokou částku vsadit jednotlivec. "Pokud se jednalo o nějakou nelegální činnost jednotlivce a objem sázek nebyl nijak vysoký, tak samozřejmě takto nízkou částku Sportradar nezachytí, protože nezpůsobí žádnou odchylku kurzových sázek," dodal bezpečnostní analytik.

Jarní utkání fotbalové Gambrinus ligy, na který systém upozornil, také provázelo nebezpečí z ovlivňování sázek. "Tento zápas, o němž máme informace ze Sportradaru, měl však velice nízký stupeň ohrožení zmanipulování. Nicméně jeho možné ovlivnění vlivem sázek u něj existovalo," prohlásil Synecký.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Zuzany Luňákové

"Proto jsme utkání prověřili a došli k závěru, že u jeho nečekaného výsledku spočíval problém v naprosté nemohoucnosti favorizovaného mužstva dát gól," pokračoval Synecký. "V tomto smyslu jsme ihned informovali Evropskou fotbalovou unii s požadavkem, aby tento zápas nebyl v její databázi veden jako potenciálně ovlivněný. Tím je to pro naši fotbalovou asociaci uzavřené."

Asociace údajně prošetřuje i podezřelá utkání zimní Tipsport ligy. Tu ovšem analytický systém nesledoval, proto na ně FAČR museli upozornit lidé, kteří mají k prvoligovému fotbalu blízko. Dle Syneckého bude tedy prokazování složitější, pokud vůbec něco prokázat půjde.

Zdroj
ČT sport, ČRo, iDNES, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články