Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Policie obvinila po derby tři fanoušky Sparty, vedení Slavie kritizuje zákrok

Praha - Policie obvinila po derby Sparty se Slavií tři sparťanské fanoušky - dva z krádeže a jednoho z loupeže. Sparťané zřejmě sebrali slávistům klubové šály. Celkem policisté zadrželi 86 lidí, hlavně z řad několikasethlavého průvodu příznivců Slavie, kteří se na utkání vypravili společně přes centrum Prahy. Valná většina lidí předvedených na služebny ale spáchala podle policie jen přestupek.

Příznivec Sparty gestikuluje z autobusu na fanoušky Slavie
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Další dva fanoušci podezřelí ze spáchání trestného činu byli mladiství, a tak policisté jejich případy předali k vyřešení do místa jejich trvalého bydliště.

Z loupeže, což znamená, že dotyčný někomu něco vzal pod pohrůžkou, policisté podle Jeřábkové viní dvacetiletého muže z chuligánské skupiny Prague Boys. Policie kromě toho původně podezřívala jednoho člověka z trestného činu útoku na veřejnou osobu, ale jeho jednání nakonec překvalifikovala na přestupek.

Příznivci Slavie se cestou na utkání, hlavně na Čechově mostě, několikrát dostali do potyček s policií. Zasáhla proti nim, když přes její varování začali používat pyrotechniku.

Po zákroku na Čechově mostě měli někteří fanoušci v obličeji krev. "Ze strany policie také k účastníkům průvodu zazněla informace o možnosti poskytnutí zdravotnické pomoci v případě, že o ni někdo požádá. Policisté však nezaznamenali ani jednu takovou žádost," uvedla Jeřábková.

Po utkání už byl v ulicích většinou klid. "Drobný exces jsme zaznamenali v ulici Střelničná, kde fanoušci Sparty házeli po kolemjdoucích vejce," dodala policejní mluvčí.

Vedení Slavie považuje zásah policie proti průvodu za nepřiměřený

Vedení Slavie považuje policejní zásah za těžko odůvodnitelný. 

"Posbírali jsme řadu svědectví o tvrdých policejních zákrocích teleskopickými obušky, při nichž došlo ke zranění, jako reakci na odpálení zábavní pyrotechniky. Takový postup nám připadá nepřiměřený, těžko odůvodnitelný a v tomto duchu budeme žádat vysvětlení příslušných autorit," uvedla Slavia v prohlášení.

Mluvčí Jeřábková řekla, že nyní nemůže komentovat jednotlivé zákroky. Policie podle ní vyhodnotí kamerové záznamy ze zásahu, a pokud na jejich základě policisté z odboru vnitřní kontroly zjistí, že některý zákrok byl nepřiměřený, budou se jím zabývat.

"Mediálně omílaných 83 zadržených příznivců Slavie za přestupky je v příkrém kontrastu s mlčením okolo zřejmého kriminálního aktu, útoku na autobus našich fotbalistů, který jen shodou náhod neskončil vážným zraněním," píše se v prohlášení Slavie.

Jeden ze sparťanských příznivců prohodil před utkáním oknem slávistického autobusu sklenici, podle asistenta trenéra Vladimíra Šmicra střepy lehce zranily pod okem brankáře Karla Hrubeše.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články