Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poláci chtějí soudit přímo na stadionech

Varšava - Poláci chtějí během dnešního přípravného utkání s Německem ukázat, že si dokážou poradit s fotbalovými hooligans. Polsko, které se dlouhodobě potýká s výtržnictvím na stadionech i za jejich branami, příští rok společně s Ukrajinci uspořádá fotbalové mistrovství Evropy. Chuligáni, kteří se nebudou během dnešního zápasu v Gdaňsku chovat, jak se patří, by ze stadionu už měli odcházet s rozsudkem.

Násilí na stadionech
zdroj: isifa/SME

"Soudy budou tresty nad hooligans vynášet přímo na stadionu," řekl předseda Polského fotbalového svazu (PZPN) Grzegorz Lato. "Po nedávných událostech při finále Polského poháru jsme vyšli vstříc očekáváním veřejnosti," dodal šéf PZPN. Začátkem května při finále Polského poháru v Bydhošti hooligans Lechu Poznaň a Legie Varšava zdemolovali tamní atletický stadion. Někteří z nich vtrhli na hrací plochu, jiní napadli novináře. Policie po těchto výtržnostech zadržela okolo padesáti lidí. Polští fotbaloví chuligáni se ale letos "vyznamenali" i v zahraničí.

V případě výtržností během dnešního zápasu budou vyšetřovatelé vyslýchat podezřelé i svědky přímo na stadionu, na místě budou prokurátoři, advokáti a tlumočníci. Mimořádnou "večerní službu" budou mít soudci z několika gdaňských soudů. Lato se před několika dny snažil v německém deníku Mittelbayerische Zeitung přesvědčit, že problém polských hooligans je zveličovaný. "K takovým situacím dochází v celé Evropě, také v Německu," řekl v rozhovoru.

Ujistil, že příští rok během mistrovství Evropy na stadionech žádné bitky nebudou. Připomněl, že vláda připravila "protichuligánský balíček", v rámci kterého se zostřují tresty pro lidi, kteří by mohli během evropského šampionátu ohrozit bezpečnost. Polští fotbalisté dnes změří síly s Německem posedmnácté, ještě nikdy ho nedokázali porazit. Podle polských médií je nedávno otevřený stadion v Gdaňsku s kapacitou přes 40 000 míst, kde se bude hrát v rámci fotbalového Eura 2012, vyprodaný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články