Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pohřbí Italové české naděje, nebo Bílkův výběr vstane z popela?

Turín – Postupu na světový šampionát do Brazílie sice už věří snad jen největší optimisté a trenér Michal Bílek, o poslední kapku naděje ale budou čeští reprezentanti bojovat ještě večer v Itálii. Zatímco domácí už chystají postupové oslavy, které by odstartovala právě výhra nad Českem, Bílkovým svěřencům nezbývá než nad nažhaveným favoritem zvítězit. Jinak se - už tak minimální - šance na účast v baráži posune definitivně do roviny utopie. Přímý přenos utkání sledujte od 20:00 na ČT sport a našem webu.

Tomáš Rosický
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Na italské půdě čeští fotbalisté ještě nikdy nevyhráli, tentokrát ale nemají jinou možnost. Pokud nechtějí definitivně pohřbít do teď ještě jakž takž reálné postupové naděje, musí večer vyválčit tři body. Češi sice dokázali v dosavadních sedmi utkáních kvalifikace jen dvakrát zvítězit, jejich šance ale stále drží nad vodou klopýtání ostatních protivníků. Čeští reprezentanti jsou ve skupině třetí a ztrácejí bod na druhé Bulharsko, Arménie a Dánsko mají stejně bodů jako český tým.

Jenže ani případné druhé místo nemusí stačit k účasti v baráži, mimo hru totiž zůstane nejhorší tým z druhých příček, a k tomu mají Češi nakročeno. "Víme, že naše situace je kritická, ale naděje stále žije do úterního večera," řekl brankář Petr Čech. "Nechtěli jsme se dostat do situace jako v kvalifikaci o mistrovství světa 2010, abychom byli závislí na jiných výsledcích. To se teď bohužel stalo. Věřím, že teď to k nám bude přívětivější než tehdy. Ale hlavní je, abychom my vyhráli ty tři zbývající zápasy. Pak teprve můžeme počítat, zda to bude stačit na postup," dodal.

Zatímco večerní duel je pro Česko "zápasem poslední naděje," Italové budou v případě vítězství slavit postup. Italský tým tak má o motivaci postaráno a na domácí půdě se jim navíc v poslední době nadmíru daří. Svěřenci trenéra Cesare Prandelliho vedou skupinu o sedm bodů, doma v kvalifikaci neztratili ani bod a v součtu s minulými kvalifikacemi před svými fanoušky zvítězili už desetkrát za sebou.

Bez Rabušice, ale s Daridou a Plašilem 

Utrápenou cestu kvalifikací v pátek podtrhla domácí porážka s Arménií. Jako už tolikrát předtím, i proti Arménii se ukázalo, že Michal Bílek má potíže zvolit správný herní systém. Tentokrát nevyšel další z trenérových experimentů – postavit dva urostlé útočníky a zároveň na hřiště neposlat žádného krajního záložníka. (Nikoho hrajícího pravidelně na tomto postu ostatně Bílek pro jistotu ani nenominoval.) Rabušic s Kozákem jen marně čekali na centry ze stran hřiště, přehuštěným středem se k nim při vší snaze nikomu míč prostrčit nepodařilo.

Proti Itálii se tak Bílek s největší pravděpodobností vrátí k "osvědčenému" systému 4-2-3-1, ve kterém Rabušice nahradí záložník Vladimír Darida, jenž proti Arménii nemohl nastoupit kvůli žlutým kartám. Role křídel se proti Itálii zřejmě ujmou Petr Jiráček s Josefem Hušbauerem i přesto, že sparťanský záložník několikrát ukázal, že se na kraji hřiště necítí zdaleka tak dobře jako uprostřed záložní řady.

Žádné velké zemětřesení v sestavě českého týmu ale očekávat nelze. Trenér Bílek dá asi na pozici defenzivního záložníka opět důvěru Jaroslavu Plašilovi, který se proti Arménii ukázal především několika hrubkami směrem dozadu i dopředu a tragicky zahrávanými rohovými kopy. Chybět by neměl ani David Limberský, který kvůli zdravotním obtížím musel střídat v zápase s Arménií.

Předpokládané sestavy:

Itálie: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Pirlo, Montolivo, Candreva, Giaccherini - Balotelli, Osvaldo (Gilardino).

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský - Rosický, Darida, Plašil, Jiráček - V. Kadlec, Kozák.

Kouč Italů Prandelli, který už může počítat s útočníkem Balotellim, jemuž vypršel disciplinární trest za vyloučení v Praze, má starosti hlavně se složením obrany. Ze hry vypadl zraněný stoper Barzagli, poslední vítězný duel s Bulharskem nedokončili krajní beci Abate a Antonelli a k dispozci nebudou ani dnes. Do hry se naopak vracejí záložník Montolivo a útočník Osvaldo.

Italové by podle tamních médií měli nastoupit s tříčlennou obranou v rozestavení 3-5-2. Vedle dvojice Juventusu Turín Leonardo Bonucci - Giorgio Chiellini by do obrany mohl naskočit jinak záložník Daniele De Rossi. Italové ve formaci s třemi beky absolvovali nedělní trénink na stadionu Juventusu a podle všeho by tak měli nastoupit i v zápase. De Rossi už v národním týmu ve středu obrany hrál, v srpnové přípravě s Argentinou však byl jedním ze čtyř obránců.

Hrát jako na Letné 

Čeští fotbalisté stále dokola připomínají, že nejlépe hrají pod tlakem a v kritických chvílích se vždy dokázali semknout a na hřišti zabrat. Nyní doufají, že alespoň zopakují výkon z červnového vzájemného utkání na Letné, kdy sice uhráli bezbrankovou remízu, ale většinu zápasu měli nad Italy převahu.

"Doma jsme s nimi zahráli dobře, to bychom chtěli zopakovat a s podobnou taktikou uspět," přál si útočník Libor Kozák, který sám na Letné zahodil dvě šance. "Nemůžeme jít na hřiště s tím, že prohrajeme. I když nám hodně lidí nevěří, což je po prohře s Arménií asi pochopitelné, tak chceme uspět. Musíme si s tlakem poradit a musíme v hlavě věřit, že to dokážeme," dodal Kozák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články