Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Podzimní část ankety Zlatý míč ČR vyhrál Petr Čech

Praha - Vítězem podzimní části 14. ročníku ankety Zlatý míč ČR za sezonu 2009/2010 se stal brankář Chelsea a české reprezentace Petr Čech. V anketě novinářů si vybudoval před jarní polovinou náskok 108 bodů před záložníkem Jaroslavem Plašilem z Bordeaux, třetí je útočník Milan Baroš z Galatasaray Istanbul. Výsledky hlasování vyhlásili pořadatelé z Klubu sportovních novinářů. Celkovým vítězem ankety za celou sezonu se stane každoročně ten fotbalista, jenž v součtu obou samostatně hodnocených částí získá nejvíce bodů.

Čech kráčí již za pátým vítězstvím v anketě, v níž kraloval už v letech 2005-2008. Letos na jaře ho předstihl svou šestou výhrou Pavel Nedvěd, který se však už ve výsledcích ankety po letním ukončení kariéry neobjevil.

Do výsledků se promítly nevydařené výsledky českého fotbalu, řada reprezentantů se najde v žebříčku výrazně níže než loni. Bývalý reprezentační kapitán Tomáš Ujfaluši je až devatenáctý, loni na podzim osmý Václav Svěrkoš je ještě o šest míst níže, na 34. místo spadl David Rozehnal, s pouhými dvěma body na 44. místě figuruje Radoslav Kováč, kterému nepomohl ani přestup do prestižní Premier League.

V jedenáctce nejlepších se objevili vysoko i tři hráči z české ligy, přičemž sparťan Roman Hubník obsadil páté místo. O dvě příčky níže je slávista Adam Hloušek, následován dalším sparťanem Tomášem Řepkou. Mezi nejlepší se vrátil někdejší český král Tomáš Rosický, přestože na podzim toho ještě mnoho nenahrál. Šestnáct bodů obdržel i Vladimír Šmicer, který v průběhu podzimu ukončil kariéru.

Alespoň jeden bod dostalo 49 fotbalistů. Mezi nimi bylo šest brankářů, šestnáct obránců, patnáct záložníků a dvanáct útočníků. Z klubů mají největší zastoupení Sparta a Slavia, které dodaly po čtyřech hráčích.

Podzimní část 14. ročníku ankety Zlatý míč ČR:

1. P. Čech (Chelsea) 710 bodů, 2. J. Plašil (Bordeaux) 602, 3. Baroš (Galatasaray) 546, 4. Necid (CSKA Moskva) 448, 5. R. Hubník (Sparta) 432, 6. Hübschman (Šachtar Doněck) 321, 7. Hloušek (Slavia) 200, 8. Řepka (Sparta) 138, 9. Rosický (Arsenal) 109, 10. Jankulovski (AC Milán) 104.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články